Venezuela menuduh AS ‘provokasi’ dengan latihan penerbangan ketegangan meningkat di jiran kaya minyak

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah mengadakan latihan tentera bersama pasukan pertahanan Guyana selepas Venezuela mengundi untuk mengambil alih sebahagian daripada negara jiran yang kaya minyak.

“Berkolaborasi dengan Pasukan Pertahanan Guyana, Amerika Syarikat akan menjalankan operasi penerbangan di dalam Guyana pada 7 Disember,” tulis kenyataan Kedutaan Amerika Syarikat di Guyana.

“Latihan ini membina atas penglibatan rutin dan operasi untuk meningkatkan perkongsian keselamatan antara Amerika Syarikat dan Guyana, dan untuk mengeratkan kerjasama serantau,” kenyataan itu teruskan. “Selain daripada latihan ini, USSOUTHCOM akan terus berkolaborasi dengan GDF dalam bidang persediaan bencana, keselamatan udara dan laut, dan menentang organisasi jenayah lintas sempadan.”

“Amerika Syarikat akan terus komitmen sebagai rakan keselamatan yang dipercayai Guyana dan menggalakkan kerjasama serantau dan interoperabiliti,” kenyataan itu berakhir.

Menteri Pertahanan Venezuela Vladimir Padrino Lopez pada Khamis mengisytiharkan latihan itu sebagai “provokasi” yang membuktikan “langkah lagi ke arah yang salah.”

“Kami memberi amaran bahawa kami tidak akan terganggu daripada tindakan masa depan kami untuk pemulihan Essequibo,” tulisnya di X.

Presiden Venezuela Nicolás Maduro untuk menentukan sama ada negaranya akan cuba untuk menuntut kawasan Essequibo, bahagian Guyana yang kaya minyak.

Parti pemerintah mengisytiharkan kemenangan dan penyertaan kira-kira 10.5 juta pengundi – kira-kira separuh daripada semua pengundi layak – yang banyak telah ditolak selepas laporan pusat pengundian kosong di seluruh negara.

Parti pemerintah belum mendedahkan tindakan apa yang mungkin diambil untuk menguatkuasakan tuntutannya, tetapi Venezuela dan Guyana bersetuju pada Rabu untuk terus membincangkan isu itu untuk mengelakkan eskalasi, lapor France 24.

Menteri Luar Venezuela Yvan Gil berbual dengan rakannya dari Guyana Hugh Todd tentang “pertikaian wilayah,” dan kedua-dua pihak bersetuju untuk “mengekalkan saluran komunikasi terbuka.”

Sebuah helikopter tentera Guyana hilang pada Khamis ketika ketegangan meningkat, lapor media Jerman DW. Tujuh orang berada di atas helikopter itu, yang sedang bergerak sepanjang sempadan dengan Venezuela sebelum hilangnya.

Pihak berkuasa sejauh ini menyandarkan kehilangan itu kepada cuaca buruk, tetapi itu tidak mencegah ketegangan di rantau ini meningkat. di bandar sempadan Pacaraima dan Boa Vista untuk “menjamin ketidaktercabulan wilayah.”

Amerika Syarikat telah menekankan bahawa ia menyokong “penyelesaian aman” kepada pertikaian itu, dengan mendesak kedua-dua negara untuk menghormati penentuan sempadan 1899 kecuali atau sehingga pihak-pihak itu datang ke persetujuan baru atau badan undang-undang yang berkompeten membuat keputusan sebaliknya.

“Ini bukan sesuatu yang akan diselesaikan melalui referendum,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller kepada wartawan minggu ini.

Miller menambah bahawa Amerika Syarikat masih mencari komitmen daripada Venezuela untuk mematuhi bahagian mereka dalam perjanjian yang akan memberikan beberapa bantuan sanksi yang sangat diperlukan untuk negara itu.

“Mereka belum melaksanakan bahagian perjanjian mereka,” kata Miller. “Kami mendesak mereka untuk melakukannya, tetapi pada masa yang sama, kami sedang mempertimbangkan perkara itu dan akan menangguhkan sebahagian daripada bantuan sanksi yang kami laksanakan awal tahun ini jika kami menentukan bahawa kemajuan memuaskan ke arah komitmen mereka kepada kami belum dibuat.”

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dijangka akan bermesyuarat dalam sesi tertutup pada petang Jumaat untuk membincangkan ketegangan yang semakin meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.