Vatikan mengatakan uskup dibenarkan untuk menahan berkat hubungan sesama jenis yang disahkan oleh dokumen baru-baru ini

(SeaPRwire) –   telah menjelaskan bahawa setiap uskup bebas sama ada untuk menerima atau mengabaikan syor bagi “spontan” memberkati orang dalam hubungan sama jantina.

Kardinal Víctor Manuel Fernández, prefek untuk Dicastery bagi Ajaran Iman Vatican (DDF) dan penulis Fiducia Supplicans yang kontroversi, memberitahu media berita Sepanyol ABC bahawa uskup mesti membuat “penilaian” sendiri sama ada untuk melaksanakan memberkati yang disahkan.

Fernández mengesahkan bahawa panduan itu tidak berbeza dari doktrin Katolik tradisional, dengan berkata “jika teks itu dibaca dengan sikap yang adil, ia boleh dilihat bahawa ia menyokong dengan jelas dan mudah ajaran Katolik yang kekal tentang perkahwinan dan seksualiti,” mengikut terjemahan dari Catholic News Agency.

Walau bagaimanapun, Fernández menyatakan pemahaman bahawa di banyak konteks memberkati boleh disalahertikan atau terlalu dikaji, menyebabkan kekeliruan atau skandal.

Berbicara tentang uskup Afrika yang telah menolak idea memberkati seseorang dalam hubungan homoseksual terbuka, Fernández menyatakan simpati bahawa di banyak negara “terdapat undang-undang yang mengenakan hukuman penjara hanya kerana mengisytiharkan diri sebagai gay, bayangkan [apa] memberkati [akan lakukan],” mengikut CNA.

Prefek itu menambah bahawa “adalah wajar bagi setiap uskup tempatan untuk membuat penilaian itu di diocese mereka atau sekurang-kurangnya, memberikan panduan lanjut.”

“Fiducia supplicants” mengesahkan ketidakmampuan untuk mengubah sakramen perkahwinan, yang ditakrifkannya sebagai “persatuan eksklusif, stabil dan tidak boleh diceraikan antara lelaki dan wanita, secara semula jadi terbuka kepada penjanaan anak-anak.”

Ia telah, bagaimanapun, membuat pengecualian untuk “spontan” memberkati yang diberikan kepada individu dalam hubungan sama jantina yang sedang mencari untuk hidup lebih bermoral. Ia juga menjelaskan bahawa “persatuan” antara dua ahli sama jantina tidak boleh diberkati – hanya individu itu sendiri.

Konferensi Episkopal di telah menjadi uskup paling vokal menentang pelaksanaan “Fiducia supplicans” – dokumen yang meluluskan memberkati pastoral yang diberikan kepada orang dalam hubungan sama jantina di bawah parameter ketat.

“Untuk mengelak sebarang kekeliruan dan ketidakjelasan pastoral serta tidak melanggar undang-undang negara kami yang melarang persatuan dan aktiviti sama jantina, dan sambil mendengar warisan budaya kami yang tidak menerima hubungan sama jantina, Konferensi memberi panduan bahawa Pengisytiharan dari Dicastery bagi Ajaran Iman pada 18 Disember 2023 mengenai memberkati pasangan sama jantina diambil untuk lebih refleksi dan tidak untuk pelaksanaan di Zambia,” kata Konferensi Episkopal Zambia.

Konferensi Episkopal Malawi menulis dalam surat, “untuk mengelakkan kekeliruan di kalangan orang awam kami arahkan bahawa untuk sebab-sebab pastoral, memberkati sebarang jenis dan untuk persatuan sama jantina sebarang jenis tidak dibenarkan di Malawi.”

Kebanyakan uskup di Amerika Syarikat telah menyokong ketepatan bahasa dokumen itu, dengan mengatakan ia secara teologi selari dengan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.