UTUSAN PBB UNTUK KEKERASAN SEKSUAL DI BAWAH TEMBAKAN UNTUK TIDAK HADIR DI MEETING TENTANG TAWANAN HAMAS YANG DI TAHAN DI GAZA

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Seorang pakar terkemuka membantah badan PBB kerana gagal mempunyai pegawai utama mereka mengenai keganasan seksual dalam konflik menangani ahli Majlis Keselamatan pada mesyuarat untuk membincangkan tebusan yang dipegang oleh pengganas Hamas di Gaza pada Khamis.

Anne Bayefsky, pengarah Institut Touro mengenai Hak Asasi Manusia dan Holocaust, dan presiden Hak Asasi Manusia Voices, memberitahu Digital bahawa “Ia adalah menakjubkan bahawa PBB tidak dapat menemui seorang pegawai yang bersedia untuk menangani mesyuarat tidak rasmi Majlis Keselamatan dan mengesahkan kekejaman seksual besar-besaran yang dilakukan oleh Palestin terhadap orang Yahudi.”

Menurut laporan dalam Times of Israel pada Selasa, Wakil Khas Setiausaha Agung mengenai Kekerasan Seksual dalam Konflik Pramila Patten menarik diri daripada persembahan yang dirancang di hadapan mesyuarat tidak rasmi Majlis Keselamatan mengenai jenayah seksual yang dilakukan terhadap tebusan yang diambil oleh Hamas pada 7 Oktober.

Sesi pada Khamis yang dirancang bertajuk “Mengutuk pengambilan tebusan di Israel pada 7 Oktober sebagai alat psikologi keganasan.”

Menurut , seorang diplomat mencadangkan bahawa “keputusan itu didorong secara politik, kerana pejabatnya menghadapi tekanan untuk tidak kelihatan memberi keutamaan kepada nasib tebusan Israel berbanding yang Palestin yang terperangkap dalam peperangan Israel terhadap Hamas di Gaza.”

Digital telah mengesahkan secara bebas akaun Times of Israel. Hamas membunuh hampir 1,200 orang semasa serangan ke atas Israel pada 7 Oktober dan menculik lebih 250 orang. Hamas melakukan kekejaman seksual ke atas banyak orang semasa pembunuhan beramai-ramai.

Mesing-mesing yang dianjurkan oleh adalah yang pertama diadakan mengenai topik ini. Kenyataan dari misi Israel ke PBB menyatakan “mesyuarat itu akan memberi tumpuan, antara lain, tindakan yang agensi PBB dan Majlis Keselamatan boleh ambil untuk mempercepatkan pembebasan tebusan dan bagaimana tekanan boleh dikenakan kepada Hamas untuk tujuan ini.”

Duta Israel Gilad Erdan menyatakan bahawa “Berikutan usaha diplomasi tanpa henti, kami telah mengatur mesyuarat Majlis Keselamatan pertama untuk memberi tumpuan secara eksklusif kepada situasi tebusan kami dan untuk membincangkan cara-cara meningkatkan tekanan untuk membebaskan mereka.”

Geraldine Boezio, jurucakap Pramila Patten, berkata kepada Digital, “Walaupun dengan berat hati beliau tidak dapat menyertai mesyuarat formula Arria [mesyuarat tidak rasmi ahli-ahli Majlis Keselamatan], Wakil Khas menyokong mana-mana proses yang membawa ke arah pembebasan tebusan. Pentingnya, orang awam perlu menyedari bahawa Pejabat Wakil Khas PBB dan Kerajaan Israel terus mempunyai perbincangan bilateral yang produktif mengenai cara menangani keganasan seksual dalam konflik memandangkan pentingnya isu ini. Perbincangan ini sedang berlangsung sekarang.”

Jurucakap itu menambah “Wakil Khas Pramila Patten telah berulang kali menyeru pembebasan semua tebusan dalam tahanan di Gaza dalam beberapa kenyataan awam sejak Disember 2023. Laporan pejabatnya mengenai misi ke Israel dan Wilayah Palestin yang diduduki yang dikeluarkan pada Mac 2024 mempunyai kesimpulan dan cadangan yang jelas dan tidak berbelah bagi mengenai tebusan, dan ini merupakan aspek utama kenyataannya kepada Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan PBB mengenai laporan itu yang diadakan pada 11 Mac 2024. Sekali lagi, Wakil Khas Pramila Patten mengulangi kesimpulan dan cadangan ini dalam ucapannya kepada Majlis Keselamatan PBB dalam Perbahasan Terbuka mengenai Laporan Tahunan Sekretaris Agung PBB mengenai keganasan berkaitan konflik sebagai terbaru sebagai 23 April 2024.”

Bayefsky berkata “Bermula dengan Setiausaha Agung PBB sendiri, yang pada April enggan meletakkan Hamas, atau mana-mana pemerkosa atau penjahat seksual keganasan Palestin yang lain, pada ‘senarai pihak yang disyaki secara kukuh melakukan atau bertanggungjawab terhadap corak pemerkosaan atau bentuk keganasan seksual yang lain dalam situasi konflik bersenjata’ dalam agenda Majlis Keselamatan.”

“Pegawai PBB lain, seperti Pendakwa Khas PBB Francesca Albanese dan Reem Alsalem, telah dengan aktif mempromosikan kebohongan menjijikkan bahawa orang Israel melakukan perkara yang sama kepada orang Palestin seperti yang dilakukan oleh orang Palestin kepada orang Israel. Jelasnya kebenaran dalam lingkungan PBB tidak popular dan tidak sejajar dengan mesej.”

Digital mengesahkan bahawa Alsalem Jordan telah mengeluarkan kenyataan di laman web PBB tetapi tidak secara jelas mengutuk Hamas kerana melakukan rogol dan serangan seksual terhadap wanita dan gadis-gadis Israel. Sebahagian besar kenyataan akhbar Alsalem dikhaskan untuk menyalahkan Israel kerana keganasan yang didakwa terhadap wanita Palestin. Alsalem enggan memberi komen ketika itu.

Kerajaan Israel telah berulang kali meminta Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres meletak jawatan kerana kegagalannya menghadapi keganasan pengganas Hamas dan jenayah seksual organisasi itu. Bulan lepas, Menteri Luar Israel Israel Katz menuduh Guterres “berdiri bahu ke bahu dengan pemerkosa dan pembunuh Hamas” kerana tidak menyebut jenayah keganasan seksual Hamas dalam laporan “Keganasan seksual berkaitan konflik.”

Farhan Aziz Haq, jurucakap Guterres, menolak tegas kritikan yang ditujukan kepada Guterres. Beliau memberitahu Digital mengenai dakwaan itu, dengan berkata: “Itu benar-benar palsu. Setiausaha Agung jelas menyatakan kebimbangannya terhadap semua pembunuhan, rogol dan penculikan yang berlaku pada 7 Oktober dari jam pertama serangan, dan beliau telah berulang kali memanggil semua laporan keganasan seksual untuk disiasat.”

Aziz Haq menambah “Pramila Patten, seperti yang anda ketahui, telah melawat Israel dan telah melaporkan penemuan beliau kepada Majlis Keselamatan dan media. Kami terus meletakkan keutamaan tinggi untuk memastikan mangsa rogol didengar dan menerima sokongan.”

Apabila dihubungi oleh Digital, seorang jurucakap , duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, enggan memberi komen mengenai kehadiran Patten.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.