Uskup Katolik di seluruh dunia menentang restu untuk orang dalam hubungan sesama jenis

(SeaPRwire) –   di negara-negara konservatif sedang menentang dokumen Vatikan yang membenarkan berkat untuk individu dalam hubungan jantina sama.

konferensi uskup di telah menjadi paderi paling vokal yang menentang pelaksanaan “Fiducia supplicans” — dokumen yang meluluskan berkat pastoral yang diberikan kepada orang dalam hubungan jantina sama di bawah parameter ketat.

“Untuk mengelakkan sebarang kekeliruan dan ketidakjelasan pastoral serta tidak melanggar undang-undang negara kami yang melarang kesatuan dan aktiviti jantina sama, Konferensi memberi panduan bahawa Pengisytiharan dari Dicastery untuk Ajaran Iman pada 18 Disember 2023 mengenai pemberian berkat pasangan jantina sama diambil untuk lebih refleksi dan tidak untuk pelaksanaan di Zambia,” kata Konferensi Uskup Zambia.

“Fiducia supplicants” menguatkan ketidakupayaan Gereja Katolik untuk mengubah sakramen perkahwinan, yang ditakrifkannya sebagai “persatuan eksklusif, stabil dan tidak boleh dibubarkan antara lelaki dan wanita, secara semula jadi terbuka kepada penjanaan anak-anak.”

Ia telah, bagaimanapun, membuat pengecualian untuk “berkat spontan” yang diberikan kepada individu dalam hubungan jantina sama yang sedang mencari untuk menjalani kehidupan yang lebih bermoral. Ia juga menjelaskan bahawa “persatuan” antara dua ahli jantina yang sama tidak boleh diberkati – hanya individu itu sendiri.

Kebanyakan uskup di Amerika Syarikat dan luar negara telah menyokong ketepatan bahasa dokumen itu, mengatakan ia secara teologi selari dengan

Walau bagaimanapun, uskup yang kritikal terhadap teks itu telah menuduh Vatikan membenarkan terlalu banyak ketidakpastian dalam garis panduan, dan yang lain telah menolak teks itu sepenuhnya.

Konferensi Uskup Malawi menulis dalam surat, “untuk mengelakkan kekeliruan di kalangan orang beriman kami arahan bahawa untuk sebab-sebab pastoral, berkat apa jua dan untuk persatuan jantina sama apa jua tidak dibenarkan di Malawi.”

Uskup Athanasius Schneider, yang berkhidmat sebagai uskup bantuan di , mengambil mungkin nada paling keras terhadap dokumen dalam surat yang dimuat naik ke media sosial.

“Fakta bahawa dokumen itu tidak memberi kebenaran untuk ‘perkahwinan’ pasangan jantina sama tidak seharusnya membutakan para paderi dan orang beriman terhadap penipuan besar dan kejahatan yang tinggal dalam kebenaran yang sangat untuk memberi berkat kepada pasangan dalam situasi tidak teratur dan pasangan jantina sama,” menulis Schneider. “Pemberian berkat sedemikian secara terus dan serius bertentangan dengan Wahyu Ilahi dan doktrin dan amalan Gereja Katolik yang tidak terputus selama dua ribu tahun.”

Surat Schneider disokong oleh Metropolitan Archbishop Tomash Peta.

menyatakan bahawa ia memahami dokumen itu selari dengan pemahaman Gereja tentang perkahwinan, tetapi bimbang akan “kekeliruan” dan “kesalahfahaman”.

“Walaupun keseluruhan dokumen jelas bahawa tiada ‘kebenaran’ atau ‘berkat’ untuk penghuni bersama homoseksual atau sebarang kehidupan dosa, juga tiada perubahan dalam pengajaran tradisional Gereja tentang perkahwinan, konsep memberi berkat kepada pasangan jantina sama, atau bahkan pasangan yang tidak sah secara sakramental, boleh dilihat sebagai membenarkan hubungan ini,” menulis konferensi uskup Ukraine.

Uskup Katolik Ukraine, walaupun kritikal terhadap dokumen itu, tidak menunjukkan sama ada mereka akan membenarkan ia dilaksanakan di negara itu.

“Dokumen itu cuba menekankan kasih sayang Allah yang tiada batas untuk semua orang, termasuk pendosa, dan dalam hal ini untuk menunjukkan bahawa Gereja tidak menolak orang-orang ini, iaitu mereka dengan kecenderungan atau tindakan homoseksual,” menulis konferensi Ukraine. “Walau bagaimanapun, ia kelihatan bahawa teks itu tidak jelas menunjukkan perbezaan antara individu dan cara hidupnya, penerimaan murah hati individu dan penolakan tegas dosanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.