Usaha kemanusiaan di Israel membekalkan makanan dan keperluan kepada askar yang bersendirian atas permintaan

Pada hari Sabtu pagi, warga sipil Israel dikejutkan dengan bunyi telefon berdering yang menakutkan dengan mesej serangan roket dan infiltrasi pengganas di dalam Negara Israel.

Serangan udara dari Gaza telah menghentam bandar-bandar Israel dan warga sipil telah dirogol, disiksa dan dibunuh dan mayat-mayat telah dipamerkan oleh Hamas. Pasukan Pertahanan Israel telah membalas tindakan keganasan itu dan dilaporkan telah membunuh sekurang-kurangnya 1,500 pengganas Hamas.

Noa Feigenbaum dan suaminya tinggal 20 minit di selatan Jerusalem, di mana jarang kedengaran siren sepanjang konflik bertahun-tahun antara Israel dan Hamas.

“Anda tahu perkara-perkara sangat teruk jika ia sampai kepada kami,” kata Feigenbaum kepada Digital. Beliau adalah penyunting di Israel dan juga penyelaras media sosial untuk The Michael Levin Base di Jerusalem. Beliau dan suaminya bersembunyi di tempat perlindungan bom, yang belum pernah dilalui sebelum ini. “Ia sangat suram bagi saya,” katanya.

Setelah siren berakhir, Feigenbaum dan suaminya mempercepatkan rancangan untuk beberapa situasi teori, untuk berjaga-jaga. Mereka memutuskan jika dia dikerahkan, dia akan berpindah ke keluarga suaminya di tempat lain di Israel. Dia mempunyai dua adik lelaki dalam Tentera Israel yang ditempatkan agak berdekatan antara satu sama lain, sementara dia kemudiannya dipanggil ke utara. Suami Feigenbaum dengan tergesa-gesa berkemas untuk satu bulan pengerahan sebelum menyertai adik-beradik Israelnya dalam pertempuran.

Sementara dia dan adik-beradiknya melawan pengganas Hamas, Feigenbaum menyumbangkan masa dan usahanya untuk memberi makan, menyokong dan membekalkan keperluan kepada askar seorang yang sedang dan bekas mencari bantuan dan bekalan.

Askar seorang adalah mereka yang datang untuk berkhidmat dalam Tentera Israel tetapi tanpa sebarang keluarga di Israel. Feigenbaum menerangkan bahawa ketika suaminya pertama kali berpindah ke Israel, dia adalah seorang askar seorang kerana keluarganya tidak tinggal di sana sehingga dua tahun yang lalu.

Bukan sahaja Feigenbaum menjawab setiap mesej yang datang melalui akaun media sosial Michael Levin Base, tetapi dia juga membantu dalam usaha untuk mengumpulkan sukarelawan dan derma.

“Kami telah dapat mengumpul wang untuk membeli bekalan untuk askar seorang kami serta membuka pintu kami untuk orang ramai datang dan menderma banyak makanan, pakaian, bekalan, dan lain-lain,” katanya. “Ia benar-benar indah.”

Sukarelawan di Israel menyumbang kepada organisasi dengan memandu derma ke pangkalan terpencar di mana bekalan dan makanan diperlukan di selatan, utara berhampiran Lubnan, dan juga kepada seorang askar seorang di selatan Jerusalem di Gush Etzion. Setiap dolar yang dikumpul oleh organisasi pergi ke arah apa-apa yang diminta oleh askar dan sukarelawan boleh dapatkan.

Feigenbaum mengekalkan hubungan dengan suaminya, walaupun tidak sebanyak yang dia mahu, dan dia tidak pasti di mana dia telah dikerahkan.

“Saya meminta dia untuk tidak memberitahu saya,” katanya. Feigenbaum rasa jika dia tahu, dia akan terlalu kerap melihat lokasinya untuk jaminan bahawa dia selamat.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap organisasi pengganas Hamas pada hari Sabtu. Sejak itu, lebih 1,000 orang Israel telah dibunuh di katil mereka, di jalan-jalan kejiranan mereka, di tempat persembunyian dan di sebuah festival. Sekurang-kurangnya 40 bayi telah ditemui mati oleh tentera Israel, ada yang dipenggal kepalanya.

Pada hari Selasa, Presiden Biden mengesahkan 14 orang Amerika terbunuh dalam perang Israel-Hamas yang sedang berlangsung.