Ursula von der Leyen disokong oleh parti terbesar EU dalam tawaran untuk penggal kedua sebagai ketua suruhanjaya

(SeaPRwire) –   Parti politik terbesar di Eropah pada Khamis memberi restu kepada Ursula von der Leyen untuk penggal kedua selama lima tahun sebagai ketua suruhanjaya blok tersebut.

Pencalonan von der Leyen di perhimpunan Parti Rakyat Eropah di ibu negara Romania, Bucharest, datang menjelang pilihan raya Parlimen Eropah pada 6-9 Jun, badan perundangan tunggal yang dipilih secara demokratik di EU. Restu ini meletakkan beliau sebagai calon utama untuk jawatan tertinggi dalam blok 27 negara tersebut.

PRT dijangka kekal sebagai parti terbesar di dewan perundangan blok selepas undian Jun, tetapi jawatan von der Leyen masih memerlukan kelulusan pemimpin negara-negara ahli EU. Hampir separuh daripada 27 pemimpin negara EU adalah ahli PRT.

Sebagai persidangan dua hari PRT berakhir Khamis, von der Leyen memberi amaran tentang peningkatan populis di pilihan raya blok akan datang dan usaha “Rusia untuk menghapuskan Ukraine dari muka bumi.”

“Eropah aman dan bersatu kita dicabar seperti tidak pernah sebelum oleh populis, oleh nasionalis, oleh demagog, sama ada sayap kanan jauh atau sayap kiri jauh,” katanya. “Nama mereka mungkin berbeza, tetapi matlamatnya sama. Mereka mahu menginjak nilai-nilai kita dan mahu memusnahkan Eropah kita … PRT tidak akan membiarkan perkara itu berlaku.”

Sejak von der Leyen dilantik pada 2019 sebagai suruhanjaya mewakili 450 juta warga EU, beliau telah memandu blok itu melalui siri krisis. Ini termasuk keluaran Britain dari EU, wabak COVID-19 dan serangan Rusia ke atas Ukraine. Beliau juga menekankan Perjanjian Hijau bertujuan membuat EU bebas karbon menjelang 2050.

Von der Leyen menyatakan usaha Eropah untuk mengurangkan ketergantungan kepada tenaga Rusia selepas Presiden Vladimir Putin memerintahkan perang di Ukraine dua tahun lalu.

“Kami telah melawan pemerasan Putin dengan arang batu, minyak dan gas kotornya. Kami bebaskan diri daripada ketergantungan ini,” katanya. “Kami melabur besar-besaran dalam tenaga bersih. Untuk kali pertama kita menghasilkan lebih banyak elektrik daripada angin dan matahari di Eropah berbanding daripada gas. Ini mencipta pekerjaan baik di sini, menurunkan harga dan membersihkan pencemaran. Dan ia memberi kita keselamatan tenaga.”

Pada 2022, angin dan suria menjana rekod 22% elektrik EU, kali pertama mengatasi gas fosil pada 20% dan kekal di atas kuasa arang batu pada 16%, mengikut ulasan terkini oleh Ember, pemikir tangki tenaga.

Suruhanjaya eksekutif EU, dengan kira-kira 32,000 kakitangan, bertanggungjawab untuk mencadangkan undang-undang mengenai dasar daripada pertanian, tenaga dan kesihatan ke pengangkutan. Ia memantau sama ada negara ahli mematuhi peraturan yang menjadi asas blok perdagangan terbesar di dunia. Suruhanjaya juga bertindak sebagai penguatkuasa persaingan yang berkuasa untuk memastikan persaingan adil.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Suruhanjaya telah memperoleh kuasa yang ketara, terutamanya dalam usaha bersatu untuk menjamin vaksin untuk hampir separuh bilion rakyat Eropah semasa wabak dan dalam menangani kesan ekonomi langkah-langkah untuk mengekang penularan penyakit tersebut.

Ahli pasukan von der Leyen, Nicolas Schmit dari Luxembourg, yang bertanggungjawab untuk Pekerjaan dan Hak Sosial, dipilih minggu lepas di Rom sebagai calon utama kumpulan kedua terbesar di dewan, Sosialis dan Demokrat.

Tiada von der Leyen atau Schmit akan bertanding untuk kerusi .

Antara kumpulan lain yang mengesahkan pencalonan, ahli undangan EU Jerman Terry Reintke dan rakannya dari Belanda Bas Eickhout akan memimpin tiket Hijau, manakala politik Austria Walter Baier akan bertanding bagi Parti Kiri Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.