Upacara pengebumian negara untuk mantan PM Kanada Brian Mulroney dirancang untuk 23 Mac

(SeaPRwire) –   Satu upacara pengebumian negara untuk bekas Perdana Menteri Kanada Brian Mulroney akan diadakan pada 23 Mac di Montreal, diumumkan Selasa.

Mulroney meninggal pada 29 Februari di sebuah hospital Florida berikutan kejatuhan baru-baru ini di rumahnya di Palm Beach. Beliau berusia 84 tahun.

Ahli parlimen dijangka memberi penghormatan kepada Perdana Menteri Kanada ke-18 dalam Dewan Rakyat apabila mereka kembali ke Ottawa pada 18 Mac selepas cuti dua minggu.

Ahli awam akan dapat memberi penghormatan kepada Mulroney di Ottawa apabila jenazahnya diletakkan di Parlimen Bukit. Butir-butir mengenai lokasi khas untuk pengebumian dan maklumat lanjut mengenai pameran awam dijangka segera.

Mulroney memimpin Parti Konservatif Progresif Kanada dan berkhidmat hampir sembilan tahun sebagai perdana menteri antara 1984 dan 1993.

Beliau diingati kerana menjadi pemimpin untuk memperkenalkan hubungan perdagangan baru dengan Amerika Syarikat, pertama dengan Perjanjian Perdagangan Bebas Kanada-AS dan kemudian versi pertama Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara. Mulroney memberi ucapan penghormatan kepada kedua-dua dan Presiden George H.W. Bush pada pengebumian mereka.

Beliau juga berdedikasi terhadap isu-isu alam sekitar, memimpin perjanjian global untuk melindungi lapisan ozon dan menandatangani pakatan dengan AS untuk mengurangkan pencemaran yang menyebabkan hujan asid.

Afrika Selatan mengingatinya kerana membantu memperjuangkan pengakhiran apartheid sebagai pemimpin dalam kumpulan negara Komanwel.

Dan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mencatat Mulroney adalah pemimpin barat pertama mengakui Ukraine merdeka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.