Untuk meningkatkan kesedaran kesihatan mental, pelanggan Nigeria berenang sepanjang panjang jambatan Lagos yang paling panjang

(SeaPRwire) –   Pelari renang Nigeria Akinrodoye Samuel telah cuba meningkatkan kesedaran kesihatan mental di negara penduduk teramai Afrika, berenang hampir 7.45 batu, panjang jambatan terpanjang di mana banyak orang telah melompat kematian mereka.

Samuel, seorang jurulatih renang, berkata beliau telah dipengaruhi oleh pengalaman rakan yang hampir mengambil nyawa sendiri kerana depresi.

Laporan UNICEF 2021 menunjukkan satu daripada enam orang Nigeria berusia antara 15 dan 24 tahun adalah tertekan, bimbang atau mempunyai . Pakar perubatan mengatakan stigma yang berkaitan dengan kesihatan mental dalam masyarakat yang secara budaya konservatif di Nigeria menjadikannya sukar bagi orang untuk berkongsi.

“Kami juga melakukan ini supaya orang tidak hanya fikir bahawa bunuh diri adalah pilihan seterusnya,” kata Samuel kepada Reuters selepas menamatkan renang di Lagos Lagoon pada hari Sabtu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.