Unit Tentera Laut Israel menangkis pengganas Hamas yang menyusup melalui laut pada waktu serangan pagi, video IDF menunjukkan

Sebuah unit Tentera Laut Israel menghalang beberapa pengganas Hamas daripada sampai ke pantai Israel pada pagi 7 Oktober, menurut rakaman yang dikeluarkan oleh Pertahanan Israel (IDF) pada hujung minggu.

IDF berkata video itu menunjukkan askar-askar dalam unit Snapir menembak mesingan ke arah pengganas Hamas ketika mereka berenang ke arah pantai Israel berhampiran bandar Ashdod.

“Unit Tentera Laut ‘Snapir’ Israel membuka tembakan ke atas pengganas yang sedang berenang ke arah garis pantai dalam cubaan untuk menyusup masuk ke Israel melalui laut,” kata IDF. “Askar-askar menghalang beberapa pengganas daripada sampai ke pantai.”

Video itu menunjukkan bot laju Hamas terbakar. Pengganas terselamat dilihat berenang di laut, bersama penyelam Hamas, ketika unit Snapir membuka tembakan dan menggunakan cas laut dari bot kelas Pertahanan kecil, dilaporkan The Times of Israel.

Pasukan Perlindungan Snapir Israel ialah unit keselamatan pelabuhan yang mengawal pantai Israel, menurut akhbar itu. Skuadron-skuadronnya ditempatkan di pangkalan di Ashdod, Haifa dan Eilat.

Hamas melancarkan serangan mengejut terhadap Israel dari Gaza pada 7 Oktober, menyusup ke komuniti di seberang sempadan dan melepaskan beribu-ribu roket dalam serangan berombak untuk mengatasi pertahanan Dome Besi Israel.

Lebih 1,400 orang Israel terbunuh, beribu-ribu cedera, dan sekurang-kurangnya 199 orang lagi, termasuk kanak-kanak, ditawan oleh Hamas dan dibawa ke Gaza, menurut Israel.

Kementerian Kesihatan Gaza menyatakan 2,750 orang Palestin terbunuh dan 9,700 cedera semasa pertempuran berikutnya.

Dalam minggu sejak serangan itu, Israel melancarkan serangan udara yang memusnahkan kawasan di Jalur Gaza manakala Hamas terus melepaskan roket ke Israel.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada Ahad lalu berkata pasukan Israel bersedia untuk “memusnahkan raksasa berdarah” Hamas dalam serangan darat ke Gaza yang kini kelihatan tidak dapat dielakkan.

Pasukan Israel meletakkan diri mereka di sepanjang sempadan Gaza dalam persiapan untuk apa yang dikatakan Israel akan menjadi kempen meluas untuk menghancurkan kumpulan pengganas itu.