Unit khas Rusia dikatakan berkait dengan Sindrom Havana yang mengena pegawai AS di luar negara

(SeaPRwire) –   Satu unit khas Rusia boleh berada di sebalik siri serangan yang meninggalkan puluhan pegawai Amerika Syarikat yang berkhidmat di luar negara dengan penyakit misteri.

Unit ketenteraan Rusia yang sangat rahsia 29155, satu unit tentera di bawah kawalan terus , mempunyai potensi kaitan dengan kes-kes misteri “Sindrom Havana” yang telah menyerang lebih daripada 100 orang Amerika sejak 2016, mengikut laporan dari CBS’ “60 Minutes”.

Laporan itu datang selepas laporan kerajaan 2023 mengenai penyakit misteri itu menyimpulkan ia “sangat tidak mungkin” bahawa musuh asing bertanggungjawab, walaupun lebih daripada 100 orang Amerika mempunyai gejala saintis yang mengatakan ia boleh disebabkan oleh sinaran gelombang mikro atau bunyi akustik.

Tetapi banyak mangsa meragui laporan itu, menyatakan ketidakpuasan bahawa kedudukan awam kerajaan Amerika Syarikat telah mengecilkan serangan berpotensi terhadap warganegara Amerika.

Keraguan itu dikongsi oleh Greg Edgreen, bekas yang menjadi penyiasat terkemuka Pentagon ke dalam apa yang dikenali secara rasmi sebagai “insiden kesihatan luar biasa”, memberitahu “60 Minutes” bahawa ambang untuk membuktikan keterlibatan negara asing ditetapkan terlalu tinggi dan bukti secara konsisten menunjuk ke arah keterlibatan Rusia.

“Sayangnya, saya tidak boleh memberikan butiran tertentu berdasarkan klasifikasi,” kata Edgreen kepada “60 Minutes”. “Tetapi saya boleh memberitahu anda, pada peringkat awal, saya mula memberi fokus kepada Moscow.”

Serangan berpotensi itu menyasarkan , pegawai CIA, ejen FBI, pegawai tentera dan ahli keluarga, mengikut laporan itu, dengan banyak daripada mereka yang mengalami penyakit misteri itu percaya mereka menjadi sasaran senjata rahsia mampu menembak sinaran tenaga gelombang mikro atau bunyi ultra.

Menurut Edgreen, pegawai yang disasarkan adalah pelaksana terbaik dan mengerjakan kerja yang memberi fokus kepada Rusia.

“Dan secara konsisten terdapat kaitan Rusia,” kata Edgreen. “Terdapat sudut di mana mereka telah bekerja terhadap Rusia, memberi fokus kepada Rusia, dan melakukannya dengan sangat baik.”

Mark Zaid, peguam mewakili lebih daripada dua puluh klien yang mengalami gejala Sindrom Havana, bersetuju dengan Edgreen, memberitahu “60 Minutes” bahawa kliennya termasuk anggota CIA, dan FBI dengan benang merah melakukan kerja berkaitan Rusia.

“Satu benang yang saya ketahui dengan anggota FBI yang biasa di kalangan kebanyakan, jika tidak semua, klien saya selain ahli keluarga yang berhubung dengan pekerja, mereka semua melakukan sesuatu berkaitan Rusia,” kata Zaid kepada “60 Minutes”.

Christo Grozev, seorang wartawan untuk The Insider yang bekerja pada laporan siasatan bersama “60 Minutes”, percaya unit perisikan Rusia 29155 terlibat dalam serangan berpotensi. Dokumen Rusia yang ditemui oleh Grozev menunjukkan kaitan antara 29155 dan “senjata tenaga terarah”, dengan satu dokumen mendedahkan anugerah yang diberikan kepada seorang pegawai 29155 untuk kerja pada “keupayaan berpotensi senjata bunyi tidak membunuh”.

“Ini adalah yang paling hampir dengan resit anda boleh dapat untuk ini,” kata Grozev kepada “60 Minutes”.

Laporan itu juga mendedahkan bukti bahawa 29155 hadir di ketika beberapa orang Amerika melaporkan kejadian serangan berpotensi di sana, dengan sumber memberitahu outlet tentang penyiasatan ke atas orang Rusia bernama Albert Averyanov, yang nama muncul pada senarai penerbangan dan rekod telefon bersama ahli 29155 yang dikenali. Laporan itu juga mencatatkan bahawa Averyanov adalah anak komander unit itu.

Salah satu panggilan Averyanov diekori, mengikut laporan itu, dan menampilkan seorang lelaki bertanya dalam bahasa Rusia: “Adakah ia sepatutnya mempunyai lampu hijau berkelip?” dan “Haruskah saya meninggalkannya sepanjang malam?”

Insiden serangan berpotensi terhadap orang Amerika di negara itu bermula sehari selepas panggilan, mengikut laporan itu.

Rebekah Koffler, seorang penganalisis ketenteraan dan perisikan strategik, bekas pegawai kanan di Agensi Perisikan Pertahanan dan penulis “Buku Petunjuk Putin”, memberitahu Digital bahawa sangat mungkin Rusia di sebalik kes-kes Sindrom Havana, dengan menghujah negara itu mempunyai “keupayaan, doktrin dan niat untuk menggunakan senjata tidak membunuh terhadap perosnal dan aset fizikal Amerika Syarikat.”

“Semasa Perang Dingin, pengganti Rusia, Kesatuan Soviet, secara rutin menggunakan senjata tidak membunuh terhadap perosnal kerajaan Amerika,” kata Koffler.

Koffler tidak bersetuju dengan laporan kerajaan 2023 yang menyimpulkan ia tidak mungkin musuh asing di sebalik serangan berpotensi, dengan menghujah kes-kes itu mempunyai cap khas operasi yang biasanya hanya akan dilaksanakan oleh 29155.

“Hanya Presiden Putin boleh memberi kuasa operasi perisikan sedemikian, yang dipanggil ‘tindakan aktif’ atau ‘tugas-tugas khas.’ Operasi rahsia sedemikian biasanya dilaksanakan oleh VCh (Voinskaya Chast’) 29155 GRU,” kata Koffler.

Sementara itu, jurucakap presiden Rusia mengeluarkan kenyataan menafikan negara itu terlibat dalam kes-kes misteri, memanggil tuduhan sedemikian “tidak berasas”.

Peguam mewakili puluhan klien, yang memegang kelulusan keselamatan, juga meragui penilaian kerajaan, memberitahu “60 Minutes” bahawa mungkin terdapat jenis “penutupan” sedang bermain.

“Terdapat, menurut pandanganku, tanpa keraguan, bukti penutupan. Sekarang, sebahagian daripada penutupan itu mungkin bukan ‘Oh, kami mendapati senjata,'” kata Zaid. “Apa yang saya lihat lebih daripada itu ialah, ‘Kami melihat garis penyiasatan yang akan membawa kita ke jawapan yang mungkin kita tidak mahu hadapi, jadi kami tidak akan menjelajahi sebarang laluan.'”

Berikutan laporan “60 Minutes”, jurucakap Rumah Putih memberitahu Digital bahawa pentadbiran telah memerintah kementerian berkaitan untuk “menumpukan siasatan kepada punca” Sindrom Havana dan untuk memastikan pekerja kerajaan dan keluarga mereka mendapat “akses perubatan segera.”

“Pentadbiran Biden-Harris terus menekankan pentingnya memberi keutamaan usaha untuk meneliti kesan dan punca berpotensi AHI secara menyeluruh,” kata jurucakap itu.

Seorang jurucakap memberitahu “60 Minutes” bahawa insiden itu adalah “keutamaan teratas bagi FBI”.

“Kami akan terus bekerja bersama rakan sejawat dalam komuniti perisikan sebagai sebahagian usaha antara agensi untuk menentukan bagaimana kami boleh melindungi kakitangan kami dengan cara terbaik,” kata jurucakap itu. “FBI mengambil semua pekerja kerajaan AS yang melaporkan gejala dengan serius.”

FBI tidak segera menjawab permintaan komen Digital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.