Undang-undang menolak perkahwinan sesama jenis maju di Parlimen Czech

(SeaPRwire) –   Parlimen Republik Czech pada Rabu menolak perkahwinan sesama jenis sementara mengesahkan persatuan yang sedia ada dipanggil pasangan untuk pasangan gay.

Undang-undang baru, diluluskan dalam undian 123-36, juga tidak membenarkan pasangan sesama jenis mengambil anak-anak selain daripada rakan pasangan mereka.

Undang-undang masih memerlukan kelulusan daripada Senat dan Presiden Petr Pavel, yang mengambil alih jawatan tahun lalu dan menyokong perkahwinan sesama jenis.

Kebanyakan negara ahli membenarkan perkahwinan sesama jenis.

Di Republik Czech, Parlimen meluluskan pada tahun 2006 undang-undang membenarkan pasangan sesama jenis untuk hidup dalam persatuan yang didaftarkan secara rasmi dan mempunyai hak waris dan kesihatan yang serupa dengan yang dinikmati oleh pasangan heteroseksual yang berkahwin.

Penyusunan sedemikian menawarkan beberapa , tetapi banyak aktivis LGBTQ menganggap mereka status kedua yang merendahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.