Undang-undang Kanada disokong oleh kerajaan Trudeau boleh menjara orang seumur hidup kerana jenayah ucapan

(SeaPRwire) –   Undang-undang Kanada yang bertujuan untuk membuat platform lebih selamat mendapat kritikan kerana apa yang didakwa oleh sesetengah pihak sebagai penyalahgunaan kuasa kerajaan.

Diperkanalkan pada akhir bulan lalu, Akta Kesan Online, atau Rang Undang-Undang C-63, akan membenarkan hakim menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup jika mereka menggalakkan genosid.

Undang-undang itu juga akan membenarkan hakim wilayah memerintahkan tahanan rumah dan denda jika terdapat alasan munasabah untuk percaya bahawa defendan “akan melakukan” kesalahan – peruntukan yang Wall Street Journal penuhikan Michael Taube , The Minority Report.

Maragaret Atwood, penulis The Handmaid’s Tale, telah mengkritik rang undang-undang itu sebagai “Orwellian.”

“Jika ini benar mengenai rang undang-undang itu, ia adalah Lettres de Cachet semua semula. Kemungkinan untuk membalas dendam palsu tuduhan + kesalahan fikiran sangat menggoda! Trudeau’s Akta Kesan Online yang Orwellian,” tulis Atwood di Twitter.

, penulis konservatif Stephen Moore memanggilnya “salah satu daripada perundangan totalitarian, illiberal, dan anti-Pencerahan yang paling mengejutkan yang telah diperkenalkan di dunia Barat dalam dekad-dekad.”

Menurut jurucakap kerajaan, rang undang-undang itu akan meningkatkan hukuman maksimum khusus untuk menggalakkan genosid daripada 5 tahun ke penjara seumur hidup dan daripada 2 tahun ke 5 tahun, atas dakwaan, untuk “kesengajaan.”

Menteri Keadilan Arif Virani, yang memperkenalkan rang undang-undang itu, berkata, sebagai bapa, beliau “tertakut dengan bahaya yang menunggu di internet untuk kanak-kanak kami.”

Beliau mendakwa undang-undang wujud mengawal keselamatan mainan yang dimainkan kanak-kanaknya, tetapi bukan “skrin yang berada di hadapan muka kanak-kanak kami.”

Digital telah menghubungi pejabat Virani untuk komen lanjut dan akan mengemaskini cerita ini secara sewajarnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.