UN mengundi untuk menjadikan bandar Alkitab Jericho kuno sebagai ‘Tapak Warisan Dunia’

Jawatankuasa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengundi untuk mengisytiharkan runtuhan bandar Alkitabiah purba Jericho sebagai Tapak Warisan Dunia, walaupun butiran undian itu telah membangkitkan kemarahan Israel.

Jawatankuasa Warisan Dunia PBB mengundi pergerakan itu dalam mesyuarat di Arab Saudi, dan mereka mengisytiharkan runtuhan Jericho sebagai di “Palestin,” penamaan yang ditolak oleh Israel. Jericho kekal sebuah bandar yang padat penduduknya di Tebing Barat dan merupakan antara bandar yang paling lama diduduki secara berterusan di Bumi.

Jawatankuasa Warisan Dunia beroperasi di bawah Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu, UNESCO. Israel keluar UNESCO pada 2019 atas tuduhan kumpulan itu berat sebelah terhadap negara itu.

Kepentingan Alkitabiah Jericho timbul daripada Kitab Joshua, yang menceritakan kisah bagaimana Israel menakluki bandar itu.

Pentadbiran bekas Presiden Donald Trump menyertai Israel keluar UNESCO pada 2019, bersetuju dengan tuntutan negara itu mengenai berat sebelah.

Pengkritik telah mengutuk UNESCO sebagai sarang berat sebelah anti-Israel: dikecam kerana mengkritik pendudukan Israel di Jerusalem timur, menamakan tapak purba Yahudi sebagai tapak warisan Palestin dan memberikan keahlian penuh kepada Palestin pada 2011.

“UNESCO adalah antara agensi PBB yang paling korup dan berat sebelah secara politik,” kata Duta Besar A.S. ke PBB ketika itu Nikki Haley. “Hari ini penarikan diri AS daripada lubang kotor ini menjadi rasmi.”

Pentadbiran Presiden Biden menunjukkan hasratnya untuk menyertai semula UNESCO awal tahun ini, walau bagaimanapun.

Seorang jurucakap Jabatan Negara berkata pada bulan Jun bahawa pentadbiran Biden “percaya dengan tegas bahawa Amerika Syarikat mesti hadir dan aktif di pentas global di mana sahaja kepentingan AS boleh dilindungi dan dimajukan.”

Kepentingan itu termasuk “memperluas akses kepada pendidikan, pemeliharaan warisan budaya, perlindungan wartawan, membentuk amalan terbaik untuk teknologi baru dan muncul, pendidikan Holokus, dan banyak lagi,” kata jurucakap itu.

Pentadbiran Biden memohon sekitar $150 juta dana AS untuk UNESCO bagi tahun fiskal 2024.

‘ Peter Aitken dan