Ukraine membuka sekolah bawah tanah pertama untuk melindungi kanak-kanak daripada serangan udara di Kharkiv yang dilanda perang

(SeaPRwire) –   Dua orang guru menyambut mereka dengan senyuman di pintu keluli, dan turun anak tangga konkrit ibu dan anak itu berkelotak, bergandengan tangan, melalui pintu besi lain dan ke bunker untuk hari pertama sekolah.

Ratusan kanak-kanak memulakan pelajaran minggu ini di sekolah bawah tanah pertama yang dibina khas, 20 kaki di bawah tanah untuk melindungi mereka daripada serangan drone dan peluru berpandu Rusia.

Sekolah rendah Kharkiv 155 dicapai melalui pintu dalam kotak konkrit putih kecil di atas jalan raya. Di hujung tangga bilik darjah berpecah dari koridor. Tiada tingkap, tetapi bilik-biliknya terang benderang dan lorong-lorongnya dicat dengan putih dan hijau limau.

Bandar kedua terbesar Ukraine, terletak di timur negara berhampiran , telah di bawah serangan tidak berhenti Rusia sejak penjajahan Moscow ditahan di temboknya 26 bulan lalu. Dalam minggu-minggu kebelakangan ini pertempuran semakin dekat dan serangan udara lebih tetap apabila serangan Rusia di kawasan luar bandar menolak tentera Ukraine ke belakang.

Pada hari-hari perang ini, kebanyakan kanak-kanak di Kharkiv belajar sebahagian besarnya di rumah pada komputer. Masha, 9 tahun, dan adiknya Oleksii, 6 tahun, gembira berlebihan untuk pergi ke kelas sebenar dengan guru sebenar, secara peribadi dengan kanak-kanak lain.

“Anak perempuanku, pelajar tahun tiga, hampir tidak sabar untuk datang, berpakaian untuk majlis, bertemu kawan-kawannya yang sangat dirindukan,” kata ibunya, Marina Prikhodko. “Untuk anak lelakiku, pelajar tahun satu, ia seperti hari perayaan, peluang untuk bertemu rakan sekelasnya dalam kehidupan sebenar, bukan dalam talian.”

Serangan terbaru? “Ya, ia menakutkan,” katanya. “Tetapi apa pun yang berlaku, kehidupan terus dan kita perlu cuba hidup di sini dan sekarang, setiap hari.”

Sekolah baru ini mempunyai penyertaan awal 300 murid, tetapi Datuk Bandar Kharkiv Ihor Terekhov berkata ia akan diperluaskan ke dua sesi harian 450 setiap satu.

“Kita perlu memastikan bahawa kedua-dua guru dan pelajar terbiasa dengan sekolah dan diharapkan mulai 1 September akan ada keanggotaan penuh pelajar,” katanya.

Pada pembukaan sekolah Isnin, kebanyakan murid memakai baju Ukraine berhias benang tradisional atau “vyshyvanky” untuk merayakan. Kanak-kanak semua umur berbaur di lorong dan duduk di belakang meja di bilik darjah lapang tanpa tingkap. Makan tengah hari adalah burger dan kotak jus.

“Ia seperti siang dan malam,” kata pengetua Ihor Voznyi, membandingkan sekolah baru dengan apa yang murid-murid perlu hadapi sebelum ini.

“Sekolah kami tidak mempunyai tingkap. Ada ruang bawah tanah, ruang bawah tanah yang sepenuhnya tidak sesuai untuk menjalankan pengajaran apa pun. Ruang di sini direka untuk menyediakan ruang yang berkualiti, moden.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.