Ukraine membuat langkah untuk melarang gereja-gereja Ortodoks kerana dikaitkan dengan Rusia

Parlimen Ukraine sedang bergerak untuk melarang gereja Ortodoks bersejarahnya kerana kebimbangan mengenai ikatan Rusia.

Undang-undang 8371 akan memberi kuasa kerajaan Ukraine untuk menyiasat dan melarang pihak berkuasa agama Ukraine yang mempunyai sambungan dengan Rusia.

Ia diluluskan dengan undian besar-besaran 267-15.

Undian kedua bagi rang undang-undang ini perlu dilakukan sebelum dikemukakan kepada Presiden Volodymyr Zelenskyy untuk kelulusan muktamad sebagai undang-undang.

Gereja Ortodoks Ukraine (UOC) adalah sebahagian daripada Gereja Ortodoks Timur yang lebih besar dan dahulunya beroperasi di bawah bidang kuasa langsung Patriarkat Moscow.

Patriark Moscow Kirill adalah sekutu rapat Presiden Rusia Vladimir Putin dan telah menawarkan sokongan rohani untuk serangan ke atas Ukraine.

UOC secara rasmi memisahkan diri daripada Gereja Ortodoks Rusia pada Mei 2022, mengisytiharkan diri sebagai autocephalous dan autonomi.

Gereja Ortodoks Ukraine (OCU), yang ditubuhkan pada 1995, menjadi rasmi pada 2018 dengan kelulusan Patriark Constantinople Bartholomew I, yang menyelia pemisahan selepas sebuah majlis penyatuan.

Berikutan keputusan itu, krisis kesinambungan telah timbul antara UOC, Gereja Ortodoks Rusia, dan mereka paderi dan ahli jemaah yang telah mengambil nama Gereja Ortodoks Ukraine.

Kedua-dua UOC dan OCU mendakwa telah sepenuhnya terlepas daripada pengaruh Rusia, tetapi tuduhan simpati berpihak kepada Putin terus menjadi perbualan negara.

Undang-undang baru, jika diluluskan, akan memberi kerajaan Ukraine kebebasan untuk menghancurkan UOC demi keselamatan negara.

Gereja Ortodoks Rusia terus menganggap gereja di bawah UOC dan OCU sebagai sebahagian daripada gereja mereka, melantik uskup di wilayah dipertikaikan.