Ukraine lancarkan ‘serangan terbesar’ ke atas Armada Laut Hitam Rusia di Crimea yang diduduki, merosakkan 2 kapal perang: laporan

Ukraine melancarkan “serangan terbesar” ke atas Armada Laut Hitam Rusia di Crimea yang diduduki, merosakkan 2 kapal perang: laporan

Ukraine menyerang kapal-kapal tentera laut Rusia yang terletak berhampiran bandar Crimea Sevastopol dalam apa yang digambarkan sebagai “serangan terbesar” ke atas bandar yang menempatkan Armada Laut Hitam Rusia.

“Kami mengesahkan kapal pendaratan besar dan kapal selam telah diserang. Kami tidak akan mengulas tentang cara (yang digunakan) untuk serangan itu,” pegawai risikan tentera Ukraine Andriy Yusov memberitahu Reuters selepas serangan itu, yang berlaku awal pagi Rabu.

Serangan ke atas armada itu disahkan oleh Rusia, yang berkata pasukan Ukraine menggunakan 10 peluru berpandu pelancar dan drone laut untuk memukul kapal yang sedang dibaiki di pelabuhan dan menyerang kapal di laut, menyebabkan kebakaran yang merosakkan dua kapal perang dan mencederakan puluhan orang, menurut laporan NBC News.

Kementerian pertahanan Rusia berkata tujuh daripada peluru berpandu pelancar itu telah ditembak jatuh, sementara drone laut dimusnahkan oleh pasukan Rusia, sambil menambah kedua-dua kapal yang rosak dijangka akan dipulihkan sepenuhnya dan “akan terus berkhidmat dalam pertempuran sebagai sebahagian daripada armada mereka.”

Andriy Ryzhenko, seorang kapten tentera laut Ukraine yang bersara, memberitahu Reuters bahawa serangan itu adalah “serangan terbesar ke atas Sevastopol sejak permulaan perang.”

Sevastopol adalah bandar terbesar di Crimea yang diduduki Rusia, yang dirampas daripada Ukraine pada 2014 dan berfungsi sebagai pangkalan Armada Laut Hitam Rusia.

Walaupun tidak jelas tepatnya jenis peluru berpandu yang digunakan semasa serangan itu, Ukraine telah menunjukkan peningkatan keupayaan dalam beberapa bulan kebelakangan ini untuk memukul sasaran tentera laut Rusia. Negara itu telah menerima berbilion-bilion dolar bantuan daripada negara-negara Barat sejak Presiden Rusia Vladimir Putin melancarkan pencerobohan penuh ke atas negara itu tahun lalu, termasuk senjata canggih yang telah membantu Ukraine melawan balik pasukan Rusia.

Tentera Ukraine mengambil langkah luar biasa untuk mengesahkan serangan ke atas kapal-kapal tentera laut Rusia dalam sebuah kiriman media sosial pada hari Rabu, menurut Reuters, dengan mengatakan di Telegram ia telah “melakukan serangan yang berjaya ke atas aset tentera laut dan infrastruktur pelabuhan penjajah di dermaga Sevastopol yang diduduki sementara.”

Sementara itu, Mikhail Razvozhayev, gabenor Moscow yang dipasang di Sevastopol, berkata di Telegram bahawa 24 orang cedera dalam serangan itu.

“Semua perkhidmatan kecemasan bekerja di tapak itu, tiada bahaya kepada objek awam di bandar ini,” kata Razvozhayev.