Ukraine beri pukulan memusnahkan kepada Rusia dengan kemusnahan pangkalan utama: ‘masa genting’ dalam konflik: laporan

Ukraine memberikan pukulan yang memusnahkan kepada kuasa tentera laut Rusia dengan serangan yang memusnahkan terhadap ibu pejabat Armada Laut Hitam Rusia, dengan seorang anggota tentera dilaporkan hilang selepas serangan itu, menurut Kementerian Pertahanan Rusia.

“Dengan siri serangan drone yang teliti dalam beberapa minggu kebelakangan ini di sekitar dan di dalam Crimea serta lebih jauh ke Rusia, Ukraine telah mengikis garis merah Putin bahawa Rusia sendiri adalah kawasan larangan bagi serangan Kyiv,” kata Rebekah Koffler, presiden Doctrine & Strategy Consulting dan bekas pegawai Perisikan Pertahanan Agensi, kepada Digital.

Serangan Jumaat di Sevastopol adalah sebahagian daripada serangan yang lebih meluas terhadap aset Rusia di Semenanjung Crimea, yang kekal sebagai wilayah yang dipertikai dan sasaran utama usaha Ukraine. Reuters melaporkan bahawa serangan siber utama mengganggu perkhidmatan internet di semenanjung itu.

Kementerian Pertahanan Rusia mendakwa bahawa sistem pertahanan udara telah menembak jatuh lima peluru berpandu. Pegawai juga pada mulanya melaporkan seorang anggota tentera telah terbunuh dalam serangan itu tetapi kemudiannya menyemak statusnya hanya sebagai “hilang”.

Penduduk Sevastopol berkata mereka mendengar letupan di langit dan melihat asap, lapor media berita Rusia. Imej yang diedarkan dalam saluran Telegram Ukraine menunjukkan awan asap di atas tepi laut.

Mikhail Razvoshayev, gabenor Rusia yang dilantik di Sevastopol, melaporkan bahawa serangan itu menyebabkan kebakaran besar dan penduduk seharusnya mengelakkan pusat bandar sementara petugas pemadam kebakaran melawan kobaran api. Asap dari kebakaran itu boleh dilihat dari berbatu-batu jauhnya.

Beliau menekankan bahawa tidak ada laporan kecederaan awam atau kerosakan infrastruktur awam.

Bandar itu telah memanggil lebih banyak kakitangan kecemasan untuk melawan kebakaran, yang mungkin menunjukkan api masih di luar kawalan. Aliran ambulans tiba di ibu pejabat armada itu, dan serpihan berselerak ratusan ela, menurut agensi berita Tass.

Ukraine belum lagi mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, tetapi Panglima Tentera Udara Ukraine Jeneral Mykola Oleshchuk di Telegram secara kriptik menyindir bahawa Kyiv “memberitahu anda akan ada lebih banyak” berikutan serangan hari ini.

Tentera udara Ukraine minggu lalu melanda sasaran tentera laut dan infrastruktur pelabuhan, lapor BBC.

Serangan minggu lalu juga merosakkan kapal selam dan kapal perang Rusia.

Koffler berhujah bahawa serangan baru-baru ini, hasil desakan untuk membuat kemajuan sebelum cuaca bertukar dan menyukarkan pertempuran, telah membawa kepada “yang tidak terfikir” bagi Rusia – perang di wilayahnya sendiri.

“Zelenskyy mahu terus meneroka garis merah sebenar Putin dan kemahuan untuk pembalasan besar-besaran,” jelasnya. “Kita berada pada masa yang sangat genting sekarang dalam konflik ini.”

“Nampaknya Zelenskyy mendapat jaminan dari Rumah Putih bahawa ia akan mengekalkan tahap sokongan yang kukuh untuk mempertahankan Ukraine,” tambahnya.

Reuters dan