UK tangkap warganegara Bulgaria yang lain dalam skema pengintipan Rusia

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa British pada Selasa menuduh rakyat Bulgaria yang lain yang tinggal di England dengan berkonspirasi dengan lima rakyat yang lain untuk mengintip.

Kumpulan enam orang, yang semuanya ditahan, didakwa menjadi sebahagian daripada rangkaian melakukan pengawasan bagi pihak Rusia. Kebanyakan aktiviti berlaku di luar negara, tetapi koordinasi berlaku di UK, pendakwa berkata.

Tihomir Ivanchev, 38, dijadualkan untuk muncul di mahkamah Rabu atas tuduhan konspirasi untuk menjalankan pengintipan antara Ogos 2020 dan Februari 2023.

Dia tinggal di , mengikut Polis Metropolitan.

Lima rakyat Bulgaria yang lain – tiga lelaki dan dua wanita – ditangkap tahun lepas atas tuduhan yang sama “berkonspirasi untuk mengumpul maklumat yang secara langsung atau tidak langsung berguna kepada musuh”, iaitu Rusia.

Suspek didakwa berkonspirasi dengan Jan Marsalek, warganegara Austria yang tidak didakwa dalam kes ini, dan “orang lain yang tidak diketahui.”

Marsalek adalah bekas ketua operasi Wirecard, yang runtuh pada 2020 dalam skandal penipuan. Marsalek, dianggap sebagai tokoh kunci dalam skandal itu, telah melarikan diri sejak musim panas 2020 dan lokasi beliau tidak diketahui.

Lima orang yang lain – Orlin Roussev, 46, Bizer Dzhambazov, 42, Katrin Ivanova dan Ivan Stoyanov, kedua-duanya 32, dan Vanya Gaberova, 29 – menghadapi perbicaraan pada Oktober dijangka berlangsung empat bulan.

Roussev, Dzhambazov, dan Ivanova sebelum ini ditangkap pada Februari atas syak wasangka mempunyai dokumen pengenalan palsu. Semasa muncul di mahkamah Julai, pendakwa berkata mereka mempunyai 34 dokumen pengenalan, sebahagian daripadanya disyaki palsu, dari UK, Bulgaria, Perancis, Itali, Sepanyol, Croatia, Slovenia, Greece dan Czech.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.