UK menandakan ulang tahun kematian Ratu Elizabeth II dan kenaikan Raja Charles III dengan upacara yang khusyuk

Dengan tembakan meriam dan loceng berdentang, United Kingdom pada hari Jumaat menandakan ulang tahun kematian Ratu Elizabeth II dan kenaikan Raja Charles III, yang mengingati ibunya sebagai simbol kestabilan sepanjang pemerintahan 70 tahun baginda.

Charles dan Permaisuri Camilla memperingati ulang tahun itu di estet keluarga di Scotland dan menghadiri upacara peringatan di sebuah gereja kecil berdekatan di mana almarhum ratu beribadat.

“Dalam menandakan ulang tahun pertama kematian baginda yang terlambat dan kenaikan takhta saya, kami mengenang dengan penuh kasih sayang kehidupan panjang baginda, khidmat setia dan semua makna baginda kepada begitu ramai daripada kita,” kata Charles dalam mesej rakaman.

Unit tentera memperingati kenaikan raja ke takhta dengan tembakan hormat di Menara London di bahagian timur ibu kota dan Green Park berdekatan Istana Buckingham. Loceng Westminster Abbey berdentang pada pukul 1 petang.

Putera mahkota Prince William dan isterinya, Catherine, menghadiri upacara peringatan di Katedral St. Davids di Wales yang termasuk doa yang diucapkan dalam bahasa Inggeris dan Wales dan nyanyian hymn “Thou knowest, Lord, the secrets of our hearts”.

Dalam satu momen yang patut diberi perhatian, pasangan itu berjalan ke potret nenek si mati dan puteri meletakkan bunga di hadapan imej itu. Mereka kemudian berdiri dalam diam yang penuh hormat.

Sementara itu, seorang ahli orang ramai memotret adik lelaki William yang lebih muda, Pangeran Harry, meninggalkan St. George’s Chapel di Istana Windsor, tempat peristirahatan terakhir ratu.

Harry, yang tidak lagi mempunyai peranan diraja rasmi, melakukan perjalanan ke London dari rumahnya di California untuk menghadiri acara amal pada hari Khamis. Dia dijangka tidak akan bertemu bapanya atau abangnya semasa lawatan itu. Harry akan menghadiri Sukan Invictus untuk tentera cedera di Jerman pada hujung minggu ini, bersama-sama isterinya, Meghan.

Harry memberitahu para hadirin di majlis anugerah yang disokong oleh WellChild, yang membantu kanak-kanak sakit parah mendapatkan rawatan yang mereka perlukan di rumah dan bukannya di hospital, bahawa neneknya akan berbangga dengan mereka.

“Saya tahu tepat setahun kemudian bahawa dia melihat ke bawah kepada kita semua malam ini, gembira kita bersama-sama, terus menyoroti komuniti yang luar biasa,” katanya.

Raja melepaskan gambar ratu yang belum diterbitkan sebelum ini yang menunjukkannya pada puncak kuasanya pada usia 42 tahun. Gambar oleh Cecil Beaton, jurugambar fesyen ternama yang kerap mengambil gambar ahli keluarga diraja, menunjukkan Elizabeth dalam jubah Order of the Garter dan memakai Tiara Grand Duchess Vladimir, yang terdiri daripada 15 bulatan berlian yang saling berkait.

Kematian ratu mencetuskan luahan duka cita negara apabila ratusan ribu orang berbaris melepasi keranda untuk memberi penghormatan kepada satu-satunya pemerintah yang pernah diketahui kebanyakan mereka.

“Orang di seluruh UK — sama ada mereka cukup bertuah bertemu Baginda yang terlambat atau tidak — akan merefleksikan hari ini apa maknanya bagi mereka dan contoh yang ditetapkannya untuk kita semua,” kata Perdana Menteri British Rishi Sunak dalam kenyataan.

Kawan-kawan juga menggunakan media sosial untuk mengenang ratu yang tercinta dan disayangi. Penata rambut kanan dan pengiring baginda, Angela Kelly, memaparkan imej hitam putih ratu dengan mesej: “Saya tidak akan melupakan anda. Saya sentiasa mengasihi anda. Saya merindui anda sahabat saya.”

Elizabeth, yang menaiki takhta pada usia 25 tahun, adalah tokoh yang sangat dihormati yang kehadiran tetapnya membantu menyatukan United Kingdom ketika negara itu merundingkan pengakhiran empayar dan pertumbuhan sebuah negara moden dan pelbagai budaya yang digerakkan oleh pendatang dari seluruh dunia. Kematiannya mencetuskan persoalan mengenai masa depan monarki.

Tetapi Charles telah berpindah dengan lancar ke peranan barunya, mengelakkan kontroversi dan memberi tumpuan kepada membina jambatan antara empat bahagian UK dan pelbagai kumpulan etnik dan agama yang membentuk penduduknya.