UK memberi lanjutan masa untuk Northern Ireland untuk memulihkan kerajaannya yang runtuh

(SeaPRwire) –   pada Selasa memberi politisi di Utara Ireland sehingga 8 Feb untuk memulihkan kerajaan serantau yang runtuh di Belfast, selepas tarikh akhir bulan ini lepas tanpa penghujung kepada kebuntuan.

Perpanjangan datang di tengah-tengah tanda parti unionis terbesar Britain hampir memutuskan sama ada untuk mengakhiri boikot yang mengekalkan pentadbiran berkongsi kuasa di atas ais untuk hampir dua tahun.

Kerajaan Britain terpaksa secara undang-undang memanggil pilihan raya baru Utara Ireland sekarang bahawa tarikh sebelumnya 18 Januari telah lepas. Menteri Utara Ireland Chris Heaton-Harris berkata beliau akan membawa satu rang undang-undang ke Parlimen pada Rabu untuk menetapkan tarikh baru 8 Feb.

Beliau berkata “kemajuan ketara” telah dibuat ke arah memulihkan Eksekutif Utara Ireland, dan perpanjangan pendek akan memberi “mencukupi” masa untuk buahnya.

Parti Demokratik Unionist melangkah keluar pada Februari 2022 dalam pertikaian mengenai peraturan perdagangan pasca-Brexit. Sejak itu, ia telah enggan kembali ke kerajaan dengan parti nasionalis Ireland Sinn Fein. Di bawah peraturan berkongsi kuasa yang ditubuhkan sebagai sebahagian daripada proses damai Utara Ireland, pentadbiran mesti termasuk kedua-dua unionis Britain dan nasionalis Ireland.

Langkah keluar itu meninggalkan 1.9 juta orang Utara Ireland tanpa pentadbiran berfungsi untuk membuat keputusan kunci kerana kos hidup meningkat dan kelewatan menyusahkan sistem kesihatan awam yang berkeretak.

Guru, jururawat dan pekerja sektor awam lain di Utara Ireland mengadakan mogok 24 jam minggu lepas, memanggil politisi untuk kembali ke kerajaan dan memberi kenaikan gaji yang tertangguh lama. Kerajaan Britain telah bersetuju untuk memberi lebih 3 bilion paun untuk perkhidmatan awamnya, tetapi hanya jika eksekutif di Belfast mendapat semula dan berjalan.

DUP meletak jawatan kerajaan dalam bantahan kepada peraturan perdagangan baru – yang dilaksanakan selepas United Kingdom meninggalkan Kesatuan Eropah pada 2020 – yang mengenakan sekatan kastam dan halangan lain kepada barangan bergerak ke Utara Ireland dari baki UK.

Pemeriksaan itu dikenakan untuk mengekalkan sempadan terbuka antara utara dan negaranya, Republik Ireland, salah satu tiang penopang proses damai Utara Ireland. Tetapi, DUP mengatakan sempadan kastam timur-barat baharu menggugat tempat Utara Ireland di dalam UK.

Pada Februari 2023, UK dan EU bersetuju ke atas perjanjian untuk melegakan pemeriksaan kastam dan halangan lain untuk barangan bergerak ke Utara Ireland dari baki UK. Tetapi ia tidak cukup untuk DUP, yang teruskan boikot kerajaannya.

Rundingan berlarutan gagal meyakinkan DUP untuk kembali ke kerajaan. Tetapi baru-baru ini terdapat tanda-tanda pergerakan dalam kebuntuan politik.

Ketua DUP Jeffrey Donaldson berkata Isnin bahawa perbualan dengan kerajaan UK membuat kemajuan, dan “kami akan berusaha untuk menutup jurang yang tinggal antara kami.”

Naib Presiden Sinn Fein Michelle O’Neill berkata ia adalah “masa keputusan” untuk DUP.

“Pekerja dan keluarga mereka tidak boleh ditinggalkan lagi dalam keadaan tergantung,” katanya. “Pemimpin DUP harus melakukan perkara yang betul dan memulihkan institusi demokratik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.