UK dikenal pasti 34 kes varian COVID-19 BA.2.86 baharu, tiada kematian dilaporkan

Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKSHA) berkata pada hari Jumaat bahawa 34 kes COVID-19 yang dikaitkan dengan varian sangat bermutasi BA.2.86 telah dikenal pasti di England.

Percabangan Omicron membawa lebih daripada 35 mutasi di bahagian utama virus berbanding XBB.1.5, varian dominan sepanjang kebanyakan 2023, bilangan kasar-kasar sepadan dengan varian Omicron yang menyebabkan jangkitan rekod.

Daripada 34 kes disahkan yang dikenal pasti setakat 4 September, lima pesakit telah dimasukkan ke hospital dan tiada kematian telah dikaitkan dengan varian baru yang muncul ini.

Agensi itu berkata 28 daripada kes disahkan telah dikenal pasti daripada satu wabak tunggal di rumah penjagaan di Norfolk.

Moderna dan pesaing Pfizer berkata pada hari Rabu vaksin COVID-19 terkini mereka menjana tindak balas kukuh dalam ujian terhadap subvarian BA.2.86.

BA.2.86 pertama kali dilihat di Denmark pada 24 Julai. Ia sejak itu dikesan dalam pesakit bergejala lain, dalam saringan lapangan terbang rutin, dan dalam sampel air sisa di negara-negara seperti Switzerland dan Afrika Selatan di samping Israel, Denmark, dan AS.

Berdasarkan data baru, adalah terlalu awal untuk membuat sebarang kesimpulan tentang kelakuan BA.2.86 dalam populasi UK yang lebih luas, tetapi varian itu mungkin cukup mudah menular dalam persekitaran sentuhan rapat, kata agensi itu.

“Adalah jelas bahawa terdapat sejumlah penyebaran komuniti yang meluas, di UK dan global, dan kami sedang berusaha untuk menentukan sepenuhnya lingkungan ini”, kata Renu Bindra, pengarah insiden, UKHSA.