UK angkat sekatan de facto pada pembangunan tenaga angin darat

Kerajaan Konservatif Britain telah melonggarkan peraturan perancangan Selasa dan mengangkat sekatan yang secara efektif melarang pembinaan ladang angin darat baru di England.

Peraturan yang diperkenalkan pada tahun 2015 oleh Perdana Menteri ketika itu, David Cameron, yang juga memimpin pentadbiran Konservatif, membenarkan satu bantahan terhadap permohonan turbin angin untuk menghalang pembangunannya. Peraturan itu menyebabkan penurunan dramatik bilangan turbin angin baru yang diberikan kebenaran perancangan.

Beberapa ahli Konservatif mendesak kerajaan sekarang untuk mengkaji semula peraturan itu. Ahli parlimen Alok Sharma, yang merupakan presiden Persidangan Perubahan Iklim PBB 2021 dan memimpin kempen lobi, menyebutnya “usang” dan “bukan cara yang masuk akal bagi sistem perancangan untuk beroperasi.”

Pihak berkuasa berkata Selasa bahawa peraturan yang dilonggarkan bermakna projek angin darat yang disokong penduduk tempatan akan diluluskan dengan lebih cepat. Mereka berkata, pegawai tempatan terpilih akan mempunyai keupayaan untuk membuat keputusan akhir berdasarkan pandangan masyarakat mereka, bukan hanya sejumlah kecil pembantah.

Komuniti yang menyokong turbin angin di kawasan mereka juga akan mendapat manfaat daripada elektrik yang lebih murah, kata pegawai, sambil menambah bahawa cara potongan tenaga sedemikian berfungsi akan dipertimbangkan kemudian.

Kumpulan alam sekitar berkata keputusan Selasa, yang berkuat kuasa serta-merta, terlalu berhati-hati dan terlalu banyak halangan untuk membina turbin angin di England yang masih wujud. Greenpeace menyebutnya sebagai “pengubahsuaian lemah” dan “hanya udara panas lagi dari kerajaan.”

“Langkah kecil ke hadapan hari ini meninggalkan angin darat baru di England masih menghadapi halangan perancangan yang lebih tinggi daripada apa-apa, termasuk lombong arang batu baru, dan ia masih akan terlalu sukar bagi komuniti yang mahu angin untuk mendapatkannya,” kata Alethea Warrington, aktivis kanan kumpulan advokasi iklim Possible.

Tenaga boleh diperbaharui membentuk 42% penjanaan elektrik UK tahun lalu. Sebahagiannya datang daripada ladang angin lepas pantai. Pakar memberi amaran bahawa pengeluaran tenaga angin darat mesti ditingkatkan dengan cepat agar UK dapat memenuhi sasaran perubahan iklimnya.

Kerajaan Britain berjanji untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 68% menjelang 2030, akhirnya mencapai bersih sifar – atau hanya melepaskan sebanyak gas rumah hijau yang dapat diserap semula melalui cara semula jadi atau teknologi – menjelang 2050.