UK akan perkenalkan bil untuk menghapuskan penjualan tembakau yang sah

(SeaPRwire) –   Kerajaan British akan memperkenalkan rang undang-undang di parlimen pada Rabu untuk memenuhi janji untuk menghapuskan merokok di kalangan golongan muda dengan melarang jualan tembakau untuk generasi masa depan.

Tobacco and Vapes Bill, jika diluluskan tanpa pindaan, akan menjadi salah satu undang-undang anti-tembakau paling keras di dunia dan mencegah kanak-kanak yang berusia 15 tahun pada tahun ini atau lebih muda daripada pernah dapat dibeli tembakau secara sah.

Kerajaan berkata merokok itu sendiri tidak akan dikriminalisasikan, oleh itu sesiapa yang boleh membeli tembakau secara sah sekarang tidak akan dicegah daripada berbuat demikian pada masa hadapan.

“Jika kita mahu membina masa depan yang lebih baik untuk anak-anak kita perlu menangani punca penyakit, kecacatan dan kematian yang sepenuhnya dapat dicegah: merokok,” kata dalam kenyataan.

Pihak pembangkang berkata langkah ini adalah “tidak konservatif,” dan bekas perdana menteri Liz Truss adalah salah seorang ahli parti pemerintah yang akan mengundi menentang undang-undang tersebut.

Walaupun ada tentangan, undang-undang dijangka akan diluluskan dengan Parti Buruh menyatakan mereka akan menyokong langkah tersebut.

Bulan lepas, larangan jualan tembakau kepada mereka yang lahir selepas 1 Januari 2009, telah dibatalkan oleh kerajaan gabungan baru negara tersebut.

Kerajaan British berkata merokok menelan kos Sistem Kesihatan Kebangsaan dan ekonomi sekitar $21.63 bilion setahun.

Peningkatan tajam penggunaan vape telah memaksa kerajaan British – penyokong vaping sebagai cara untuk mengurangkan kesan merokok – untuk mempertimbangkan kawalan yang lebih ketat.

Di bawah undang-undang yang dicadangkan, terdapat juga kuasa baru untuk mengubah cara vape dipamerkan di kedai-kedai, mengehadkan perisa dan pakej vape yang sengaja dipasarkan kepada kanak-kanak untuk menangani peningkatan penggunaan vape di kalangan remaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.