UK akan haramkan anjing XL Bully Amerika selepas siri serangan baru-baru ini

Anjing XL Bully Amerika akan diharamkan di United Kingdom selepas Perdana Menteri British Rishi Sunak merujuk kepada mereka sebagai “bahaya kepada komuniti kita” pada hari Jumaat.

Langkah itu datang selepas kemarahan orang ramai berikutan beberapa serangan baru-baru ini, termasuk satu yang mencederakan seorang budak perempuan berusia 11 tahun dengan teruk.

Sunak telah meminta menteri kerajaan untuk menakrifkan ciri-ciri Anjing XL Bully Amerika secara undang-undang dengan bantuan polis dan pakar anjing. Baka ini tidak diiktiraf oleh kumpulan seperti Kelab Anjing di Britain atau Kelab Anjing Amerika di Amerika Syarikat.

“Ia bukanlah baka yang ditakrifkan dalam undang-undang pada masa ini, jadi langkah penting pertama ini mesti berlaku dengan cepat,’’ kata Sunak dalam kenyataan video yang diposkan ke X, dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Kami kemudian akan mengharamkan baka di bawah Akta Anjing Berbahaya, dan undang-undang baru akan berkuat kuasa menjelang akhir tahun.’’

Seorang lelaki terbunuh dalam serangan pada hari Khamis yang mungkin melibatkan Anjing XL Bully Amerika.

“Anjing XL Bully Amerika adalah bahaya kepada komuniti kita, terutamanya anak-anak kita,’’ kata Sunak. “Saya berkongsi ngeri negara terhadap video baru-baru ini yang kita semua lihat.’’

Pitbull terrier, tosas Jepun, dogo Argentinos dan fila Brasileiros kini diharamkan di United Kingdom, menurut The Associated Press.

Anjing XL Bully Amerika pada asalnya dibiakbakakan daripada anjing pit bull terrier Amerika. Sesetengah pembela haiwan telah menyeru agar jenis anjing ini ditambah ke senarai yang diharamkan, kerana mereka percaya ciri-ciri berbahaya telah dibiakbakakan ke dalam haiwan-haiwan ini.

Kelab Anjing UK juga tidak mengiktiraf baka ini tetapi berhujah bahawa tiada baka yang sememangnya berbahaya. Organisasi ini tidak percaya bahawa larangan baka tertentu menangani faktor penyumbang paling penting kepada serangan, terutamanya pemilik anjing yang tidak bertanggungjawab yang melatih anjing mereka untuk menjadi agresif.

Nama baka buli berasal daripada asal mereka digunakan dalam sukan darah, seperti penggodan lembu jantan. Anjing-anjing ini berotot dalam postur dan mempunyai struktur tulang yang lebih berat daripada pit bull.