Ucapan anti-Netanyahu Schumer kuatkan kedudukan Bibi dalam peperangan Israel untuk mengalahkan Hamas

(SeaPRwire) –   JERUSALEM Setelah mencapai tahap sokongan terendah dalam beberapa bulan, populariti Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mendapat lonjakan dalam tinjauan pendapat, yang mana sesetengah orang mengatakan ia sebahagiannya disebabkan oleh kritikan kerajaan dan parti Demokrat Amerika Syarikat terhadap negara Yahudi.

Kritikan meningkat minggu ini dari pelbagai spektrum politik selepas ucapan Senator Demokrat New York Chuck Schumer meminta pilihan raya baharu.

“Sebagai penyokong seumur hidup Israel, sudah jelas bagi saya: tidak lagi sesuai dengan keperluan Israel selepas 7 Oktober,” kata Schumer pada hari Khamis di dewan Senat. “Dunia telah berubah secara radikal sejak itu, dan rakyat Israel kini tersekat oleh wawasan pemerintahan yang terperangkap dalam masa lalu.”

Saluran berita Israel 14 menerbitkan tinjauan pendapat pada hari Rabu sebelum serangan Schumer terhadap negara Yahudi, mencatat peluang blok konservatif Netanyahu boleh memperoleh enam kerusi tambahan di parlimen selepas Menteri Tanpa Portfolio Gideon Sa’ar bergabung dengan Parti Kesatuan Kebangsaan Benny Gantz.

Tinjauan menunjukkan Netanyahu akan memperoleh 56 kerusi di Knesset Israel untuk membentuk kerajaan baharu. Blok parti memerlukan 62 mandat.

Pakar Timur Tengah Caroline Glick memberitahu Digital dinamik ini bermain.

“Schumer bercakap tentang Netanyahu, tetapi Netanyahu hanya bertindak mengikut tuntutan awam. Akibatnya, seruan dari Schumer dan Rumah Putih untuk menggulingkan Netanyahu hanya memperkukuhkannya secara politik,” kata Glick.

Hukum kesan tidak diingini juga mungkin membantu Netanyahu. Sokongan Perdana Menteri Israel mungkin kukuh dan dia boleh mendapat pengikut baharu kerana usaha Schumer untuk menggulingkan ketua negara yang duduk.

Schumer merupakan politikus Yahudi berpangkat tertinggi di Kongres.

Seruan Schumer menimbulkan gelombang kejutan di seluruh negara Yahudi ketika ia berusaha menumpaskan sisa-sisa terakhir pertubuhan pengganas Hamas di Rafah, Gaza, sebagai sebahagian daripada perang pertahanan diri berterusan.

“Charles Schumer, seperti , sangat tidak memahami perang ini, dan oleh itu tidak dapat memahami tingkah laku Israel,” kata Glick, penasihat terdahulu Netanyahu. “Ini bukan operasi lawan keganasan. Ini adalah perang konvensional. Hamas tidak melancarkan serangan pengganas pada 7 Oktober.

“Hamas menyerang Israel dengan kekuatan sebahagian divisyen. Bahagian tentera pengganas itu merampas kampung, pangkalan dan kibbutz ketika Hamas melancarkan serangan siber besar-besaran terhadap infrastruktur kritikal Israel dan pasukan respon awal dan menghujani Israel dengan beribu-ribu roket.

“Ini bukan pertempuran taktikal. Ini adalah pertandingan strategik untuk kemandirian. Sama ada Israel terus hidup atau Hamas terus hidup. Kebanyakan rakyat Israel memahami ini, yang mana sebab itu 75% rakyat Israel menuntut penaklukan Rafah dan menentang negara Palestin.”

Rakyat Israel membalas seruan Schumer untuk menggulingkan Netanyahu.

“Tanpa mengira pendapat saya terhadap Netanyahu dan kesesuaian beliau untuk berkhidmat, seruan Senator Schumer untuk pilihan raya baharu Israel sangat tidak menghormati demokrasi dan kedaulatan kami,” tulis bekas Duta Israel ke AS semasa pentadbiran Netanyahu, Michael Oren di X.

“Israel adalah sekutu, bukan negara bawahan. Bersama AS, kami antara sedikit negara yang tidak pernah mengenal satu saat pemerintahan tidak demokratik, dan satu-satunya demokrasi yang tidak pernah mengenal satu saat keamanan. Kami tentu layak mendapat penghormatan itu.”

Di jalan-jalan Jerusalem, pendapat rakyat Israel bercampur-campur. Duduk di luar bersama keluarganya di kedai kopi Aroma di kawasan Koloni Jerman, Dov Fox memberitahu Digital, “Saya tidak fikir politik asing seharusnya menentukan bagaimana negara asing mengundi.”

Dia mengakui Schumer “telah banyak berbuat untuk Israel” tetapi menggambarkan ucapannya sebagai “melampaui sempadan.”

“Memandangkan [Israel] hubungan khas dengan Amerika Syarikat, AS adalah pelaku yang sangat penting di sana,” kata Avi Kay kepada Digital. “Kita perlu memperhatikan apa yang dikatakan. Sama ada seseorang bersetuju atau tidak dengan Chuck Schumer, saya percaya beliau berhasrat terbaik untuk Israel.”

Kay, yang menggunakan nama samaran Netanyahu ‘Bibi’, diambil daripada nama penuhnya Benjamin, berkata, “Bibi lebih berminat untuk terus berkuasa dan ini tidak menguntungkan.”

Netanyahu, perdana menteri Israel yang berkhidmat terlama, kini menghadapi ujian terbesar kepimpinannya selepas pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober. Legasi dan kemandirian politiknya sendiri bergantung pada garis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.