Tycoon logam Rusia mengatakan sanksi Treasury AS terhadapnya adalah ‘balderdash’

(SeaPRwire) –   Tycoon Rusia Oleg Deripaska menolak terhadap siri syarikat yang Treasure Amerika Syarikat kata terhubung dengan skema untuk mengelak sanksi dan melonggarkan saham beku sebagai kebodohan.

“Balderdash ini tidak bernilai masa,” kata Deripaska melalui mesej melalui wakilnya bertindak balas kepada permintaan Reuters untuk ulasan tentang sanksi terbaru AS.

“Manakala perang mengerikan di Eropah menuntut ratusan ribu nyawa setiap tahun, politikus terus terlibat dalam permainan kotor mereka. Saya sangat percaya bahawa kita perlu melakukan segala yang boleh untuk menubuhkan keamanan, bukan menyokong kepentingan penghasut perang,” katanya.

pada Selasa mengumumkan ia telah mengenakan sanksi jaringan syarikat Rusia yang dikatakan digunakan untuk menyamar pemilikan saham perindustrian $1.6 bilion dikawal oleh Deripaska.

Raiffeisen Bank International Austria merancang untuk membeli saham dan menghentikan urus niaga berikutan tekanan AS yang semakin meningkat untuk membatalkan tawaran.

Dalam pengumuman sanksi, Treasure AS mendakwa ia adalah “skema mengelak sanksi yang dikatakan” untuk melonggarkan saham menggunakan “pelonggaran kompleks dan samar yang dikatakan.”

Sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, Deripaska telah dikenakan sanksi oleh Britain untuk kaitannya yang dikatakan dengan Putin. Beliau telah melancarkan cabaran undang-undang terhadap sanksi yang menurutnya berdasarkan maklumat palsu dan menunggang kasar asas undang-undang dan keadilan.

Deripaska, yang membuat kekayaannya dengan membeli saham di kilang aluminium, juga telah dikenakan sanksi oleh Amerika Syarikat, yang pada 2018 mengambil langkah terhadap beliau dan .

Sanksi itu adalah “tidak berasas, lucu dan absurd”, kata Deripaska sebelum ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.