Turki menyiasat 8 mayat yang terdampar di pantai Mediterranean, termasuk di resort percutian

(SeaPRwire) –   pihak berkuasa sedang menyiasat lapan mayat yang ditemui di wilayah Mediterranean, Antalya, termasuk dua yang dijumpai Isnin di pantai resort Serik.

Pejabat gabenor Antalya menyatakan satu mayat dipercayai warganegara Turki yang dilaporkan hilang. Pihak berkuasa percaya tujuh mayat lain yang ditemui minggu lalu adalah dari bot yang hilang di lepas pantai berhampiran sempadan Syria-Lebanon bulan lalu semasa dalam perjalanan ke Cyprus.

Dianggarkan 90 orang berada di atas bot yang hilang pada 11 Disember, kata pejabat gabenor itu, merujuk maklumat yang diberikan oleh kedutaan Lubnan di Turki.

Penilaian arus, angin dan ombak menunjukkan mangsa mungkin terhanyut ke arah pantai Antalya, kata kenyataan pejabat itu.

Di Lubnan, yang mengikuti kes pelarian, Mohammed Sablouh, berkata bot itu berlepas dari utara Lubnan dengan kira-kira 85 orang di atasnya, termasuk 30 kanak-kanak.

Sablouh berkata hubungan terputus dengan bot lain yang berlepas dari Lubnan pada Khamis dengan kira-kira 50 atau 60 orang di atasnya.

Pada Isnin, kakitangan resort mendapati dua mayat berjarak 1,640 kaki di pantai yang digunakan tetamu, lapor Demirören News Agency.

Mayat lain ditemui di resort berhampiran bandar Manavgat dan di pantai berhampiran bandar Antalya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.