Turki dihadapkan dengan seruan tindakan sebagai anak presiden Somalia didakwa melarikan diri dari negara selepas menyebabkan kemalangan maut

(SeaPRwire) –   Turki menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk meminta pemulangan anak presiden Somalia, yang didakwa melarikan diri dari Turki setelah menyebabkan kemalangan trafik yang membawa maut di Istanbul.

Yunus Emre Gocer, seorang penghantar motosikal berusia 38 tahun, meninggal dunia akibat kecederaan di hospital pada 6 Disember, enam hari selepas dilanggar kereta yang dipandu oleh Mohammed Hassan Sheikh Mohamud di lebuh raya sibuk di Istanbul.

Pihak berkuasa Turki mengeluarkan perintah penangkapan terhadap Mohamud dan melarangnya keluar negara berikutan kematian penunggang motosikal itu, tetapi laporan menyatakan anak presiden Somalia itu telah meninggalkan Turki sebelum waran itu dikeluarkan.

Pada Ahad, berpuluh-puluh orang, termasuk kumpulan penghantar motosikal, mengadakan demonstrasi di Istanbul menuntut supaya Mohamud dihadapkan ke mahkamah atas kematian Gocer.

Ekrem Imamoglu, datuk bandar Istanbul dan seorang politikus pembangkang terkemuka, menweet video kamera keselamatan kemalangan itu, mendakwa “suspek meninggalkan Turki dengan tangan bebas,” dan menuduh kerajaan “terlalu lemah untuk mempertahankan hak warganya sendiri.”

Menanggapi tekanan itu, Menteri Keadilan Yilmaz Tunc berkata tanpa memberikan butiran bahawa “prosedur antarabangsa” telah dimulakan berkaitan kemalangan itu.

“Terlepas daripada gelaran mereka, semua sama di sisi undang-undang dan proses keseluruhan untuk menangkap suspek – termasuk prosedur antarabangsa – sedang dijalankan dengan teliti,” tweet Tunc pada Ahad.

Secara berasingan, Tunc berkata satu siasatan juga dilancarkan terhadap pegawai yang menjalankan siasatan awal ke atas perlanggaran itu dan didakwa membenarkan Mohamud bebas.

Pada Isnin, seorang diplomat Somalia di Turki memberitahu Associated Press bahawa anak presiden membawa mangsa ke hospital selepas kemalangan itu. Beliau kemudian pergi ke Dubai, menurut diplomat itu.

Diplomat itu, yang meminta kerahsiaan kerana tidak diberi kuasa bercakap dengan media mengenai perkara itu, berkata kereta itu dimiliki oleh Kedutaan Somalia. Keluarga presiden mengembara dengan pasport diplomatik dan pernah tinggal di Turki menurut pegawai itu.

Turki telah membina hubungan rapat dengan Somalia sejak 2011 apabila Presiden Recep Tayyip Erdogan – ketika itu perdana menteri – melawat negara Afrika Timur itu sebagai tanda sokongan ketika negara itu menghadapi kemarau teruk. Turki telah memberikan bantuan kemanusiaan, membina infrastruktur dan membuka institusi di Somalia di mana mereka telah melatih pegawai dan polis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.