Tuntutan yang dibawa oleh ibu Navalny akan didengar di mahkamah Rusia: laporan

(SeaPRwire) –   Mahkamah Rusia akan mendengar saman yang dikemukakan oleh ibu pemimpin pembangkang yang meninggal, .

, ibu Navalny, mengemukakan saman di mahkamah bandar Salekhard, menurut berita agensi berita negara Rusia Tass pada Rabu.

Mahkamah, terletak di kawasan Utara Jauh Rusia, akan mendengar kes itu bulan hadapan, menurut Tass.

Navalnaya mengeluarkan video pada Selasa memanggil untuk “akhirnya membenarkan saya melihat anak saya” dan menyerahkan jenazahnya “supaya saya boleh mengkebumikannya dengan berperikemanusiaan.”

“Di belakang saya ialah penjara IK-3 ‘Serigala Kutub,’ di mana pada 16 Februari, anak saya Alexei Navalny meninggal. Untuk hari kelima, saya tidak dapat melihatnya, mereka tidak memberi saya jenazahnya, dan mereka bahkan tidak memberitahu saya di mana dia berada,” kata Navalnaya.

“Saya mengutarakan kepada anda, Vladimir Putin. Penyelesaian isu ini hanya bergantung kepada anda. Biarkan saya akhirnya melihat anak saya,” tambahnya. “Saya menuntut supaya jenazah Alexei segera diserahkan supaya saya boleh mengkebumikannya dengan berperikemanusiaan.”

Menurut Tass, mahkamah di akan menangani aduan Navalnaya secara tertutup bulan hadapan.

Persidangan dijadualkan berlangsung pada 4 Mac, menurut laporan Agensi Perancis AFP.

Pada Isnin, jurucakap Navalny Kira Yarmysh menulis di X bahawa “Penyiasat memberitahu peguam dan ibu Alexei bahawa mereka tidak akan melepaskan jenazah. Jenazah itu akan menjalani ‘pemeriksaan kimia’ selama 14 hari lagi (!)”

“Lokasi masih ‘tidak diketahui,'” terus Yarmysh. “Mereka berbohong, membeli masa untuk diri sendiri dan tidak menyembunyikannya.”

Wartawan Digital’s Greg Norman dan Thomas Ferraro menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.