Tuntutan buruh paksa Korea Utara di industri perikanan China timbulkan kekhawatiran di Kongres

(SeaPRwire) –   Suruhanjaya Eksekutif Kongres Amerika Syarikat (CECC) telah meminta pentadbiran Biden bertindak terhadap dakwaan buruh paksa yang melibatkan pekerja Korea Utara di industri perikanan China, dengan menyatakan jualan makanan laut kepada pengguna Amerika Syarikat mungkin membantu membiayai program senjata Korea Utara.

Korea Utara berada di bawah sekatan antarabangsa yang diketuai Amerika Syarikat, yang mana China turut menyertai, bertujuan mengawal program peluru berpandu dan senjata nuklear yang membahayakan Amerika Syarikat dan sekutunya.

Sekatan termasuk larangan penggunaan buruh Korea Utara di negara ketiga, dan seperti yang dinyatakan dalam surat CECC, undang-undang Amerika Syarikat melarang import barang yang dihasilkan menggunakan buruh Korea Utara.

Kebimbangan ini ditekankan dalam surat bertarikh Isnin dan disediakan pada Rabu yang dihantar kepada Setiausaha Negara Antony Blinken dan Alejandro Mayorkas, ketua Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, daripada Wakil Rakyat Republikan Chris Smith dan Senator Demokratik Jeff Merkley, pengerusi bersama CECC.

Mereka merujuk laporan terkini oleh Outlaw Ocean Project yang bukan kerajaan, yang menyatakan bahawa warga Korea Utara dipaksa bekerja dan mengalami amalan penyalahgunaan di kilang-kilang China yang memproses makanan laut “yang akhirnya sampai ke pinggan Amerika”.

Pengerusi CECC menyatakan kerajaan Amerika Syarikat harus:

“Makanan laut yang dijual di kedai runcit dan pengedar Amerika seperti Costco dan dihantar ke pangkalan tentera, program makanan sekolah, dan bahkan kafeteria kongres secara tidak sengaja membantu membiayai Korea Utara dan mendanai program senjata mereka,” menurut surat itu.

Speaker untuk kedutaan China di Washington enggan memberi komen, dengan menyatakan mereka tidak mengetahui isu ini. Costco tidak memberi respon untuk permintaan komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.