Trump kata laporan rancangan untuk mengakomodasi Korea Utara adalah ‘berita palsu’

(SeaPRwire) –   menolak laporan bahawa beliau akan memberikan penyesuaian politik yang longgar kepada Korea Utara jika terpilih semula pada 2024.

Trump menolak laporan dari Politico yang mengutip tiga sumber tanpa nama rapat dengan Trump yang mendakwa beliau bercadang untuk mengurangkan tuntutan untuk menyahsenjata nuklear Korea Utara dan sebaliknya mengejar “sekatan” sebagai balasan untuk sanksi yang dilonggarkan.

“Satu berita palsu di Politico, melalui sumber tanpa nama (seperti biasa!), menyatakan bahawa pandanganku tentang Senjata Nuklear di Korea Utara telah melembut,” kata bekas komander-in-chief itu dalam kenyataan ringkas yang dimuatnaik ke laman sosial kebenarannya Truth Social pada Rabu.

Trump terus berkata, “Ini adalah cerita yang dibuat-buat, DISINFORMATION, yang dikeluarkan oleh Operatif Demokrat untuk mengelirukan dan membingungkan. Satu-satunya yang tepat dalam cerita itu ialah saya memang baik hubungan dengan Kim Jong Un!”

Sumber tanpa nama yang Politico katakan “diberitahu tentang [pemikiran] Trump” tentang Korea Utara berkata bahawa keutamaannya adalah “perjanjian.”

“Dia tahu dia mahu perjanjian,” kata sumber dalaman yang dikatakan kepada Politico. “Jenis perjanjian apa? Saya tidak fikir dia telah memikirkannya.”

Trump mendakwa pada April bahawa beliau telah mengelakkan “holokaus nuklear” melalui diplomasinya dengan Korea Utara.

Trump membuat komen itu dalam depoisinya untuk tuntutan saman New York, yang tidak didedahkan sehingga Ogos.

“Saya sangat sibuk. Saya – Saya anggap ini pekerjaan paling penting di dunia, menyelamatkan jutaan nyawa. Saya fikir anda akan mempunyai holokaus nuklear, jika saya tidak berurusan dengan Korea Utara,” kata Trump kepada peguam Pejabat Peguam Negara New York pada April.

Trump menjadi presiden AS pertama duduk untuk bersalaman dengan Kim Jong Un pada 2019.

“Ia bermula kasar, ingat? Saya berkata ‘rocket kecil’ dan dia berkata ‘Saya mempunyai butang merah di atas meja saya, dan saya bersedia untuk menggunakannya,'” kenang Trump dalam temu bual April 2023.

“Dan tiba-tiba kami menerima panggilan – mereka mahu bertemu,” tambahnya. “Kami akan menyelesaikan seluruh situasi itu tidak lama selepas permulaan penggal kedua saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.