‘Trump Argentina’ memimpin dalam perlumbaan presiden kerana kemarahan pengundi akibat inflasi

Dalam sebuah negara yang terkenal dengan daging lembu, wain, tango dan salah urus ekonomi, libertarian ikonoklas Javier Milei telah menghantar gementar ke tulang belakang kiri Argentina dan tengah kanan sama sejak pencapaian tempat pertama yang mengejutkan dalam pilihan raya utama bulan lalu.

Walaupun dia menolak istilah itu, tidak dapat dinafikan unsur-unsur Trumpian dalam kemarahan anti-establishment yang membakar kenaikan mengejutkan ahli kongres Argentina ke status pelari terdepan dalam pilihan raya presiden negara Amerika Selatan pada 22 Oktober.

Milei telah menimbulkan kontroversi dan perdebatan dengan menyeru cadangan yang sudah lama dianggap di luar sempadan masyarakat Argentina yang sopan: memberi warganegara hak untuk membawa senjata, mengakhiri bank pusat Argentina, mendolarisasi ekonomi, dan membenarkan hak untuk menjual organ manusia secara sah.

Bekas vokalis kumpulan rock klasik dengan rambut liar yang luar biasa, dia juga telah mengisytiharkan perang perkataan dengan rakan senegara Argentina lain, Pope Francis, yang digambarkannya sebagai seseorang “yang mengkhotbahkan Komunisme.”

“Saya mempunyai agenda yang jelas, yang bertentangan dengan semua yang bersifat sosialisme atau komunisme,” katanya. “Semua orang yang menentang sosialisme atau komunisme berada di pihak saya. Ini adalah prinsip panduan saya, kemudian kita boleh ada semua perbezaan yang anda mahu.”

Milei akan berhadapan dengan dua penantang lain: Menteri Ekonomi semasa Sergio Massa daripada parti Peronist kiri dan bekas Menteri Keselamatan Patricia Bullrich. Massa, yang bertanding dengan restu bekas Presiden Cristina Kirchner, secara meluas dipercayai telah dipilih sebagai pilihan Peronist yang paling menyenangkan dan sederhana. Walau bagaimanapun, dia menghadapi perjalanan mendaki yang sukar untuk membina kredibiliti sebagai calon manakala mempertahankan prestasi ekonomi pentadbiran semasa yang menyedihkan.

Bullrich mewakili sensitiviti tengah kanan bekas Presiden Mauricio Macri, di bawah siapa dia berkhidmat sebagai menteri, dan kelihatan semakin condong ke arah pandangan ideologi Milei dalam usaha untuk menghentikan kemerosotannya dalam tinjauan pendapat.

Milei telah mendahului dalam setiap lima tinjauan pendapat kebangsaan utama terakhir, purata 34% berbanding 27% Massa dan 24% Bullrich. Perlumbaan masih cair, tetapi momentum jelas berada dengan Milei, yang sudah tentu mengumpul sokongan yang besar daripada establishment tengah kanan Argentina yang dikuasai oleh Bullrich dan Macri.

Untuk memenangi pusingan pertama, calon mesti mendapatkan 45% undi atau memenangi 40% dan menewaskan calon tempat kedua dengan margin 10%. Ia proposisi yang sukar dalam perlumbaan tiga penjuru yang agak rapat, mengatur pentas untuk pertembungan pusingan kedua pada 12 November.

Walau bagaimanapun, dengan ekonomi Argentina jatuh merudum, pengundi kelihatan semakin menerima mesej libertarian Milei yang lantang dan tidak cair dalam era “ketidakcekapan” Kirchnerist/Peronist.

Ahli kongres AS Maria Elvira Salazar, R-Fla., dan pengerusi Jawatankuasa Hemisfera Barat Dewan Perwakilan, memberitahu Digital bahawa “dengan adanya Massa dalam undi memastikan referendum kebangsaan mengenai Peronisme dan kerajaan Kirchner. Sebagai pakar dalam bidang masing-masing, kedua-dua Milei dan Bullrich akan cemerlang menentang orang yang bertanggungjawab atas pusingan pemusnahan ekonomi Argentina yang terkini.”

Walaupun media arus perdana secara rutin menggambarkan Milei sebagai populis, gambaran ini mungkin lebih tepat menggambarkan tren pengundian yang mendorong kejayaannya daripada ideologinya. Kenaikan Milei adalah anomali yang dilihat sebagai calon ideologi tulen yang kelihatan khusus dalam tidak memoderatkan pandangan libertariannya.

“Milei mempunyai hadiah langka kerana mampu menggambarkan bahawa, apabila digunakan, teori libertarian memberi manfaat kepada orang biasa. Dia juga telah mendapat manfaat daripada hakikat bahawa sosialisme dan statisme telah meninggalkan Argentina di tepi jurang ekonomi. Sebaliknya, kejayaan ekonomi Argentina yang sangat besar antara sekitar 1880 dan 1916 adalah berdasarkan mengikuti prinsip-prinsip liberalisme klasik seperti yang dinyatakan dalam perlembagaan 1853,” kata Raisbeck.

Apabila Bullrich mula bergerak ke arah kedudukan ideologi Milei, ramai pengundi kelihatan membuat pengiraan strategik bahawa Milei adalah pertaruhan yang lebih kuat untuk menewaskan Peronisme daripada Bullrich dan establishment tengah kanan tradisional, kata pakar.

Raisbeck berhujah, “Masalah Bullrich adalah dua. Pertama, dia masih ahli politik tradisional karier, kumpulan yang pengundi kelihatan ingin tolak. Kedua, dia adalah menteri semasa kerajaan Macri, yang juga gagal menjinakkan inflasi atau menghidupkan semula ekonomi, jadi dia mempunyai kredibiliti sedikit dalam bidang ekonomi.”

Namun Salazar melihat kedua-dua Milei dan Bullrich sebagai alternatif yang baik selepas dua dekad dikuasai oleh jenama Peronisme Kirchner: “Bullrich dan Milei bersatu dalam menentang sebarang penerusan kegagalan Kirchnerist. Kedua-dua calon layak memimpin negara mereka dengan cara mereka sendiri.”

Apabila orang Argentina pergi ke peti undi dalam sedikit lebih sebulan, Milei mungkin mampu melakukan yang tidak terbayang: menunggangi gelombang populis kemarahan ekonomi ke kediaman presiden, dikenali sebagai Casa Rosada, di tengah-tengah penolakan pengundi terhadap dua puak politik yang telah memerintah negara Amerika Selatan selama bergenerasi.