Trudeau dikecam sebagai ‘aib’, Speaker Dewan Kanada menghadapi panggilan berkembang untuk meletak jawatan kerana menghormati Nazi

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau juga dikecam oleh ahli politik konservatif kerana mencipta “malu diplomatik yang besar” dengan tidak menyaring dengan betul Yaroslav Hunka, seorang lelaki yang berjuang untuk unit tentera Nazi semasa Perang Dunia II.

“Perdana menteri bertanggungjawab,” kata pemimpin pembangkang Pierre Poilievre. “Adakah dia akan bertanggungjawab atas malu terbarunya?”

Sebaik sahaja Zelenskyy – yang beragama Yahudi dan kehilangan saudara-mara dalam Holokus – menyampaikan ucapan di Dewan Rakyat pada hari Jumaat lalu, ahli parlimen Kanada memberi Hunka yang berusia 98 tahun berdiri tepukan apabila Yang Dipertua Anthony Rota menarik perhatian kepadanya. Rota memperkenalkan Hunka sebagai wira perang yang berjuang untuk Divisyen Ukraine 1.

Divisyen Ukraine 1 juga dikenali sebagai Divisyen Waffen-SS Galicia, atau Divisyen Waffen SS ke-14, satu unit sukarela yang berada di bawah arahan Nazi.

Rota, yang mengeluarkan permintaan maaf bertulis pada hari Ahad dan mengulanginya di Dewan pada hari Isnin, tidak meletak jawatan serta-merta.

Dalam permintaan maafnya, Rota berkata dia seorang bertanggungjawab untuk menjemput dan mengiktiraf Hunka.

“Saya amat menyesal kerana telah menyinggung perasaan ramai dengan isyarat dan kenyataan saya,” katanya.

“Tiada sesiapa pun – termasuk sesiapa di kalangan anda, rakan-rakan ahli parlimen, atau dari delegasi Ukraine – yang dimaklumkan tentang niat atau kenyataan saya sebelum penyampaian mereka.”

Dalam satu kenyataan pada hari Ahad, Friends of Simon Wiesenthal Center for Holocaust Studies adalah yang pertama secara terbuka menjelaskan bahawa Divisyen Waffen-SS Galicia “bertanggungjawab atas pembunuhan beramai-ramai orang awam yang tidak bersalah dengan tahap kekejaman dan kejahatan yang sukar dibayangkan.”

Menangani insiden di hadapan kamera kepada seorang wartawan, Trudeau mengakui ia “memalukan”, tetapi juga secara berasingan memberi amaran terhadap propaganda dan “maklumat palsu” Rusia.

“Jelas ia sangat mengecewakan bahawa ini berlaku. Yang Dipertua telah mengakui kesilapannya dan memohon maaf, tetapi ini sesuatu yang amat memalukan bagi parlimen Kanada dan secara lanjutan semua rakyat Kanada,” kata Trudeau. “Saya fikir terutamanya ahli parlimen Yahudi dan semua anggota komuniti Yahudi di seluruh negara yang merayakan… memperingati Yom Kippur hari ini. Saya fikir bahawa akan menjadi penting bagi kita semua menentang propaganda Rusia, maklumat palsu Rusia dan meneruskan sokongan tegas dan tidak berbelah bagi kita terhadap Ukraine seperti yang kita lakukan minggu lalu dengan mengumumkan langkah-langkah seterusnya untuk berdiri bersama Ukraine dalam perang haram Rusia terhadapnya.”

Peter Julian, ketua rumah Parti Demokratik Baru, dan pemimpin blok Bloc Quebecois Yves-Francois Blanchet kedua-duanya berkata Rota perlu meletak jawatan.

“Demi kebaikan institusi Dewan Rakyat… saya percaya anda tidak boleh meneruskan peranan ini,” kata Julian. “Dengan menyesal saya mesti meminta dengan hormat agar anda berundur.”

Dalam satu kenyataan dalam bahasa Perancis, Blanchet berkata Rota telah kehilangan keyakinan Dewan.

Ketua kerajaan Dewan Karina Gould berkata insiden itu “menyakiti kita semua di Parlimen”.

“Ia sangat memalukan bagi Kanada, dan saya fikir ia sangat memalukan bagi presiden Ukraine,” kata Gould, yang merupakan keturunan mangsa Holokus.

Gould berkata ia adalah keputusan Rota untuk menjemput Hunka.

“Kerajaan Kanada mahupun delegasi Ukraine tidak mengetahui tentang ini,” katanya.

Di Moscow, jurucakap Kremlin berkata adalah “keterlaluan” bahawa Hunka menerima tepukan berdiri semasa lawatan ke Ottawa.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata ingatan tentang Nazi mesti dikekalkan. Beliau berkata Kanada adalah antara negara Barat yang telah membesarkan generasi muda yang tidak memahami ancaman fasisme. “Sikap longgar seperti itu terhadap ingatan ini, sudah tentu, keterlaluan,” kata Peskov semasa sidang akhbar harian bersama wartawan.

Pemimpin Rusia Vladimir Putin telah melukis musuh-musuhnya di Ukraine sebagai “neo-Nazi”, walaupun latar belakang Zelenskyy.