Tonton: Serangan peluru berpandu Ukraine dilaporkan ke Ibu Pejabat Tentera Laut Rusia di Crimea ketika serangan balas

Pasukan Ukraine mengikuti serangan mereka ke atas ibu pejabat Armada Laut Hitam Rusia di Crimea yang diduduki dengan serangan kedua dalam dua hari di rantau itu kerana Kyiv berusaha untuk menggagalkan pasukan Rusia menjelang musim sejuk akan datang.

Video menangkap akibat serangan yang memusnahkan pada hari Jumaat, menunjukkan lajur asap hitam yang besar naik dari ibu pejabat Armada Laut Hitam. Menurut Reuters, Ukraine mengaku bertanggungjawab atas serangan pada hari Sabtu sebelum serangan kedua yang juga dikaitkan dengan pasukan Ukraine oleh pegawai Rusia.

Mikhail Razvozhayev, gabenor lantikan Rusia Sevastopol, mendakwa bahawa bandar itu mengaktifkan pertahanan udaranya pada hari Sabtu untuk melawan serangan roket yang masuk. Tiada pegawai Ukraine yang mengaku bertanggungjawab atas serangan kedua.

Razvozhayev berkata serpihan roket jatuh ke Teluk Sukharnaya berdekatan, mengganggu lalu lintas kapal penumpang untuk hari itu, tetapi perkhidmatan kecemasan telah meninggalkan tempat kejadian, menurut agensi berita Rusia TASS. Dia tidak mendedahkan sama ada serangan roket berjaya merosakkan sebarang infrastruktur atau sasaran penting – jauh lebih sedikit butiran daripada yang diberikan berikutan serangan Jumaat, yang mengakibatkan seorang anggota perkhidmatan hilang tetapi tiada korban jiwa selepas pertahanan Rusia mendakwa menembak jatuh lima peluru berpandu.

Sisa jatuh berhampiran dermaga di Teluk Sukharnaya, di mana Rusia menyimpan sejumlah kapal tentera laut dan kapal selam, The New York Times melaporkan.

Awal hari Sabtu, bandar itu menasihati pemandu dan pengangkutan awam untuk menjauhi pusat bandar dan mencari perlindungan di tengah-tengah amaran serangan udara, tetapi Razvozhayev mengakhiri amaran peluru berpandu pada awal petang.

Serangan balas Ukraine yang sangat dinantikan, dilancarkan awal tahun ini selepas lebur musim sejuk, telah mencapai kemajuan yang perlahan dan membawa kepada kritikan dari sesetengah pihak di Barat.

Walaupun kebimbangan itu, AS minggu ini berjanji bantuan selanjutnya untuk Ukraine sebagai tunjuk perasaan komitmen penuh kepada pertahanan negara itu dan usaha untuk mengekalkan kedaulatannya.

Oleh itu, Ukraine telah membuat dorongan yang diperbaharui dan lebih putus asa untuk cuba memukul bekalan Rusia dan struktur sokongan bagi melemahkan usaha serangan ketika cuaca musim sejuk tiba, di mana pegawai dari kedua-dua belah pihak menjangkakan penurunan pertempuran.

Musim sejuk pertama dalam perang melihat penurunan pertempuran keseluruhan dan usaha yang lebih fokus, terutamanya di sekitar bandar Bakhmut, yang bertukar tangan antara kedua-dua belah pihak sekurang-kurangnya dua kali setakat ini. Minggu ini menyaksikan serangan di pinggir bandar Bakhmut, yang mempunyai nilai strategik yang terhad tetapi nilai simbolik yang besar untuk sesiapa yang dapat memegangnya.

Tentera udara Ukraine minggu lepas memukul sasaran tentera laut dan infrastruktur pelabuhan, BBC melaporkan. Serangan minggu lepas juga merosakkan kapal selam dan kapal perang Rusia.

“Dengan siri serangan drone yang teliti selama beberapa minggu di dan sekitar Crimea serta lebih dalam ke Rusia, Ukraine telah menghakis garis merah Putin bahawa Rusia sendiri adalah larangan bagi serangan Kyiv,” kata Rebekah Koffler, presiden Doctrine & Strategy Consulting dan bekas pegawai Perisikan Pertahanan Agensi, kepada Digital.

“Zelenskyy mahu terus meneroka, menguji garis merah sebenar Putin,” jelasnya. “Kita berada pada masa yang sangat genting sekarang dalam konflik ini.”