Tokoh utama dalam skandal penyalahgunaan seks kanak-kanak bola sepak UK, Barry Bennell, meninggal dunia dalam penjara pada usia 69

Seorang jurulatih Inggeris di pusat skandal penderaan seks kanak-kanak yang terkenal dalam bola sepak profesional telah meninggal dunia di penjara, menurut jabatan keadilan kerajaan British pada hari Isnin.

Barry Bennell, yang pernah bekerja sebagai pemandu bakat untuk Manchester City dan sebagai jurulatih di Crewe Alexandra, sedang menjalani hukuman penjara 34 tahun kerana pelbagai sabitan kesalahan yang dilakukan sejak tahun 1970-an. Beliau berusia 69 tahun.

Hakim-hakim di perbicaraannya di England telah menggambarkan Bennell sebagai “syaitan yang dijelmakan” dan “mimpi ngeri ibu bapa.”

Kementerian Keadilan berkata Bennell meninggal pada hari Sabtu di penjara Littlehey dan “seperti semua kematian dalam tahanan, Penjara dan Ombudsman Bersyarat akan menyiasat.”

Ketika Bennell dihukum buat kali terakhir pada tahun 2020, mahkamah diberitahu beliau mengalami retina tercabut selepas diserang di penjara dan sedang remisi daripada kanser.

Bennell pertama kali dipenjarakan di Florida pada tahun 1994 kerana memperkosa seorang budak lelaki British dalam lawatan bola sepak. Beliau juga dihukum penjara di Britain pada tahun 1998, 2015, 2018 dan 2020.