Timur Libya bimbang 2,000 terkorban akibat banjir teruk

Sekurang-kurangnya 27 orang dilaporkan meninggal pada hari Isnin di Libya timur selepas ribut Mediterranean Daniel menyebabkan banjir teruk di beberapa bahagian negara Afrika Utara itu pada hujung minggu lalu. Pihak berkuasa mengisytiharkan sekurang-kurangnya satu bandar sebagai zon bencana.

Othman Abduljaleel, menteri kesihatan kerajaan Libya timur, mengumumkan jumlah kematian pada hari Isnin petang dalam temu bual telefon di saluran berita satelit Al-Arabiya yang dimiliki Saudi. Beliau berkata sekurang-kurangnya 50 orang lagi hilang.

Abduljaleel berkata jumlah itu tidak termasuk bandar Derna – diisytiharkan sebagai zon bencana – di mana keadaan kekal tidak jelas pada hari Isnin petang.

Mereka yang mati termasuk 12 orang di bandar Bayda timur, menurut pusat perubatan utama bandar itu. Tujuh orang lagi dilaporkan maut di bandar pantai Susa di timur laut Libya, menurut Ambulans dan Pihak Berkuasa Kecemasan. Tujuh orang lain dilaporkan maut di bandar-bandar Shahatt dan Omar al-Mokhtar, kata menteri itu.

Satu orang lagi disahkan meninggal pada hari Ahad. Lelaki itu terperangkap dalam keretanya dan dikelilingi banjir di bandar timur Marj, menurut Walid al-Arfi, jurucakap agensi tindak balas kecemasan kerajaan di Libya timur.

Palang Merah Libya berkata ia hilang hubungan dengan salah seorang pekerjanya ketika cuba membantu sebuah keluarga yang terperangkap di Bayda. Berpuluh-puluh orang dilaporkan hilang, dan pihak berkuasa bimbang mereka mungkin telah maut dalam banjir yang memusnahkan rumah dan harta benda lain di beberapa bandar di Libya timur, menurut media tempatan.

Derna, yang paling teruk terjejas, menjadi tidak boleh dicapai dan media tempatan melaporkan bahawa keadaan di sana adalah bencana dengan tiada bekalan elektrik atau komunikasi.

Pada hujung minggu lalu, rakyat Libya berkongsi rakaman di media sosial yang menunjukkan rumah dan jalan yang banjir di banyak kawasan di seluruh Libya timur. Mereka merayu bantuan ketika banjir mengepung orang di dalam rumah dan di dalam kenderaan mereka.

Ossama Hamad, perdana menteri kerajaan Libya timur, telah mengisytiharkan Derna sebagai zon bencana selepas hujan lebat dan banjir memusnahkan kebanyakan bandar itu. Beliau juga mengisytiharkan darurat pada hari Sabtu dan menggantung kelas sebagai langkah berjaga-jaga sebelum ribut itu, yang mendarat pada waktu malam.

Perdana menteri mengumumkan pada hari Isnin tiga hari berkabung dan memerintahkan bendera di seluruh negara diturunkan separuh tiang.

Menguasai Libya timur dan barat, Komander Khalifa Hifter mengerahkan tentera untuk membantu penduduk di Benghazi dan bandar-bandar timur lain. Ahmed al-Mosmari, jurucakap pasukan Hifter, berkata mereka hilang hubungan dengan lima anggota tentera yang membantu keluarga terperangkap di Bayda.

Libya, sebuah negara dengan lebih 6 juta orang, mengalami infrastruktur yang tidak berdaya selepas lebih sedekad konflik. Negara Mediterranean itu telah jatuh ke dalam kekacauan sejak pemberontakan yang disokong NATO pada 2011 menggulingkan diktator lama Moammar Gadhafi yang kemudiannya dibunuh.

Negara yang kaya dengan minyak telah berpecah kepada pentadbiran pesaing di timur dan barat selama kebanyakan dekad lalu. Setiap pentadbiran disokong oleh kumpulan bersenjata dan militia, dan kerajaan asing.

Storm Daniel dijangka tiba di bahagian barat Mesir pada hari Isnin, dan pihak berkuasa meteorologi negara itu memberi amaran mengenai kemungkinan hujan dan cuaca buruk.