Tim Tebow bekerjasama dengan Sentinel Foundation untuk menyelamatkan 59 kanak-kanak kurang upaya dari Haiti

(SeaPRwire) –   Bintang bola sepak legenda Tim Tebow dan yayasannya bekerjasama dengan pasukan komando veteran bukan kerajaan Sentinel Foundation untuk menyelamatkan 59 kanak-kanak cacat dari Haiti.

Operasi itu datang ketika negara yang tertekan itu menghadapi bahaya dan kelaparan berikutan pelepasan oleh kumpulan beribu-ribu banduan dan peletakan jawatan tiba-tiba Perdana Menteri. Tebow, lama terkenal dengan kerja amalnya di negara yang tertekan, bekerja dengan Yayasan Sentinel, yang membantu mengevakuasi warga Amerika dari Afghanistan pada 2021, untuk menyelamatkan kanak-kanak ke selamat di Jamaica.

“Hari ini kami sangat bersyukur,” kata rasmi Yayasan Tim Tebow, yang hanya memberi nama Steve, mengenai operasi itu. “Kami ingin menyatakan penghargaan mendalam kami kepada Kementerian Kesihatan Jamaica dan Keselamatan Negara dan Hal Ehwal Luar Negeri Jamaica kerana menerima 59 kanak-kanak dari Haiti yang sangat cacat dan kini dipindahkan dari bahaya ke komuniti baru yang selamat dan selamat.”

Kumpulan itu juga memberi kredit kepada negeri Florida, di mana Tebow bintang untuk Universiti Florida pada awal 2000-an, dan Wakil Cory Mills, R-Fla.

Dua yayasan itu bergabung tenaga untuk menyediakan sokongan operasi dan pembiayaan, dengan panduan dari Mills, yang telah dari Haiti kerana krisis jenayah negara itu masih teruk.

“Saya sentiasa gembira menawarkan sokongan dan sumber saya kepada kumpulan seperti ini; mereka bukan sahaja sekutu, tetapi adik-beradik,” kata Mills mengenai kerjasama dengan yayasan itu. “Misi mereka untuk membawa orang yang rentan pulang adalah satu yang saya dukung sepenuhnya.”

Keadaan berubah membuat sukar merancang operasi yang menggunakan darat, udara dan laut, Austin Holmes, pegawai operasi di Sentinel, memberitahu Digital.

“Halangan terbesar dalam misi kami mungkin adalah perubahan dan pengetatan secara cepat dari pembatasan Amerika Syarikat dan negara tuan rumah seperti Republik Dominika,” kata Austin Holmes, pegawai operasi di Sentinel, mengenai operasi itu.

“Kami memahami mereka cuba melindungi, tetapi apabila anda secara berkesan memotong sektor swasta, yang jauh lebih pantas dan sering lebih usahawan dalam tindak balas dan keupayaan mereka, anda menghadkan tahap penjagaan dan mengurangkan bilangan orang yang diberi perkhidmatan,” Holmes menambah. “Ini kekal menjadi halangan besar dalam krisis kemanusiaan yang dihadapi Haiti.”

Itu bermakna masih mendapatkan lampu hijau dari kerajaan Haiti yang tidak wujud untuk memuaskan keperluan diplomatik Amerika Syarikat, Holmes menerangkan.

“Walaupun tiada kerajaan Haiti, masih ada dokumen yang berkaitan dengan Haiti yang diperlukan kerajaan Amerika Syarikat dari kami,” katanya.

Keadaan jenayah di Haiti meningkat mendadak selepas Ariel Henry meletak jawatan dari peranannya sebagai perdana menteri bertindak awal bulan ini, mengalah kepada tuntutan kumpulan jenayah yang semakin mengambil alih negara itu.

Tebow, yang memenangi dua kejuaraan kebangsaan dan anugerah Heisman semasa berada di Universiti Florida, pergi untuk kerjaya tiga tahun sebagai pemain suku terutamanya dengan Denver Broncos. Sepanjang kerjayanya, Kristian taat ini kekal aktif dalam pelbagai amal, termasuk , membantu kanak-kanak dengan dan membantu membina kemudahan kesihatan di negara miskin. Pada 2022, beliau melancarkan buku, “,” tentang kerja kemanusiaannya.

Kumpulan Tebow mendekati Sentinel dan memberitahu mereka tentang situasi itu, dan Sentinel menggunakan segala yang ada untuk mengeluarkan 59 kanak-kanak dari negara itu, walaupun tidak mengetahui di mana mereka mungkin pergi selepas Republik Dominika menutup beberapa laluan akses dan menghadkan pilihan mereka.

Pasukan Sentinel membuat pendekatan melalui darat, laut dan udara, membantu mengangkut kanak-kanak itu keluar dari negara itu. Sentinel sudah mempunyai sekurang-kurangnya lima operasi lain yang dirancang untuk mengeluarkan orang dari Haiti, semuanya membina pengetahuan dan pengalaman diperoleh dari penyelamatan terbaru mereka, serta pengalaman luas mereka dengan operasi penyelamatan.

Ahli pasukan Sentinel telah bekerja pada operasi penyelamatan dalam krisis asing, termasuk penyelamatan dari Afghanistan semasa penarikan tentera Amerika Syarikat dari Afghanistan. Mereka terpaksa bergantung pada pengalaman lebih daripada kes-kes lain kerana sifat cecair operasi itu, yang menghalang pasukan daripada mengatur sebarang latihan ujian terlebih dahulu sebelum penyelamatan itu sendiri.

“Saya akan katakan bahawa kami tidak mempunyai latihan kering sama sekali dilakukan, dan kami mempunyai orang yang dilatih yang melakukan ini secara kerap, atau telah dilakukan dalam tentera, atau sekurang-kurangnya membuka apa yang kita perlukan mereka untuk dipanaskan semula, sama ada ia berenang, perubatan atau hanya operator am,” kata ahli Sentinel bernama TJ kepada Digital.

“Tetapi kami tidak tahu bagaimana kami akan berjaya di medan sehingga kami melakukannya,” katanya.

Jabatan Negara AS juga mengevakuasi 47 warga negara dari negara itu pada penerbangan kerajaan yang disewa awal minggu ini selepas penangguhan mengambil tindakan ketika krisis pertama kali menjadi lebih teruk. Seorang pegawai memberitahu Digital bilangan itu mungkin setinggi 47.

Kerajaan AS kemudian mengevakuasi warga negara AS dari Haiti sepanjang minggu berikutnya

“Kami akan terus memantau permintaan warga negara AS untuk bantuan dalam meninggalkan Haiti secara masa nyata,” kata Jabatan Negara dalam kenyataan, mengulangi bahawa warga Amerika tidak boleh bepergian ke Haiti.

Tentera Amerika Syarikat minggu lalu terbang masuk anggota tambahan untuk menguatkan keselamatan dan mengevakuasi kakitangan bukan penting di Kedutaan AS di Haiti, yang terletak di kawasan yang sebahagian besarnya dikawal oleh kumpulan jenayah.

“Ada 30,000 kanak-kanak di Haiti yang tergolong dalam organisasi bukan kerajaan yang dikendalikan oleh warga Amerika,” kata TJ. “Kebanyakan mereka tidak mempunyai kepimpinan di sana sekarang kerana semua orang terpaksa meninggalkan.”

“Kami berjaya mengevakuasi 59 daripada 30,000 kanak-kanak itu. Daripada 30,000 itu, bukan semua kanak-kanak mempunyai tempat pergi, dan bukan semua kanak-kanak mempunyai keperluan khas, atau berisiko tinggi,” katanya. “Kami memilih kanak-kanak yang paling berisiko tinggi yang boleh kami, yang mempunyai peluang kejayaan paling mungkin dan pergi dengannya, kerana saya lebih suka menyelamatkan beberapa daripada tiada.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.