‘Tiada hak untuk menyerah’: Yulia Navalnaya, kini seorang janda, muncul sebagai pemimpin pembangkang baru Rusia

(SeaPRwire) –   Yulia Navalnaya biasanya mengelak daripada kamera, kekal di latar belakang ketika suaminya bangkit menjadi tokoh pembangkang paling terkemuka dan musuh terbesar Presiden Vladimir Putin.

Tetapi berikutan kematian di penjara minggu lepas Alexei Navalny, beliau menaiki pentas yang biasanya disediakan untuk politik senior di Munich dan bersumpah beliau dan sekutunya akan dibawa ke muka pengadilan atas kematian itu.

Kemudian beliau dengan berat hati bersumpah: “Saya akan meneruskan kerja Alexei Navalny.”

Ia merupakan kenyataan yang berambisi daripada seorang wanita yang pernah berkata dalam temubual dengan edisi Bahasa Rusia Harper’s Bazaar bahawa “tugas utama” beliau ialah menjaga kanak-kanak pasangan dan rumah.

Pekerjaan baru Navalnaya akan mengetuai pembangkang Rusia melalui salah satu masa paling gelap dan tidak menentu dalam sejarahnya.

Pembangkang terpecah, dan kematian Navalny menyebabkan kerosakan yang serius. Persoalan sekarang ialah sama ada Navalnaya boleh menyatukan tentera suaminya dan bekerjasama dengan kumpulan pembangkang lain untuk mengadakan sebarang cabaran berjaya terhadap Putin, yang berada di landasan untuk berkhidmat enam tahun lagi di Kremlin selepas pilihan raya presiden pada Mac.

Putin semakin menindas kebebasan bersuara dan menghapuskan bantahan di dalam Rusia, menahan lawan dan kritik.

Navalnaya mempunyai pengalaman berdiri terhadap Putin. Beliau dan Navalny berkahwin lebih 20 tahun, dan beliau berada di sisi suaminya ketika membantu memimpin protes terbesar di Rusia sejak runtuhnya Kesatuan Soviet dan melalui hukuman penjara seterusnya.

Beliau menuduh Putin membunuh suaminya – satu cadangan yang disangkal “tidak berasas” dan “tidak sopan” oleh jurucakap Kremlin Dmitry Peskov.

Risiko kepada nyawa Navalny “dibincangkan secara meluas” dengan isteri dan pasukan terdekatnya sebelum pulangannya ke Rusia pada 2021 dari Jerman, di mana beliau menerima rawatan untuk keracunan dengan agen saraf, kata Vladimir Ashurkov, kawan lama pasangan itu dan pengasas bersama Yayasan Anti-Rasuah Navalny.

Walaupun begitu, “ia merupakan keputusan besar” bagi Navalnaya untuk meneruskan kerja suaminya, katanya.

Dalam perkahwinan mereka, beliau adalah “batu karang” yang ditumpukan Navalny.

Mereka “mempunyai pemahaman” bahawa Navalnaya tidak akan aktif secara politik dan akan mengelak daripada sorotan media, kata Ashurkov.

Navalny kembali ke Rusia dari Jerman, para ahli analisis mencadangkan, kerana beliau tahu ia akan sukar untuk dianggap sebagai pemimpin pembangkang yang sah sementara di luar negara.

Jandanya tidak mungkin pergi ke Rusia kerana kebimbangan keselamatan dan kini menghadapi masalah serupa dalam mengetuai organisasi suaminya dari buangan.

Pada Jumaat, tidak lama selepas berita kematian Navalny merebak, beliau bertemu seorang wanita dalam keadaan serupa – pemimpin pembangkang Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya.

Tsikhanouskaya mengambil alih tongkat politik dari suaminya, pemimpin pembangkang Belarus Siarhei Tsikhanouski, pada 2020 selepas beliau dipenjarakan sebelum pilihan raya presiden Belarus.

Beliau menjalankan kempen berjaya tetapi melarikan diri dari Belarus selepas presiden berjangka lama Alexander Lukashenko mengisytiharkan dirinya sebagai pemenang dalam pilihan raya yang secara umum dianggap sebagai palsu di Barat.

“Kami memahami satu sama lain tanpa sebarang perkataan,” kata Tsikhanouskaya tentang Navalnaya. Tsikhanouskaya berkata beliau tidak mempunyai idea tentang keadaan suaminya, atau sama ada beliau mati atau hidup.

“Ia begitu sukar apabila anda merasakan kesakitan yang amat besar, tetapi anda perlu … memberi temubual untuk menggalakkan dunia demokratik mengambil tindakan muktamad,” kata Tsikhanouskaya dalam temubual dengan Associated Press.

Beroperasi dari luar negara selama hampir empat tahun, Tsikhanouskaya berkata hidup dalam buangan politik adalah mencabar. “Ia sangat penting untuk tidak kehilangan hubungan dengan orang di dalam negara,” katanya.

Ini akan sukar, terutamanya di Rusia, di mana kebanyakan orang Rusia masih mendapat berita mereka daripada media negara Kremlin yang dikawal.

Walaupun beliau merupakan pemimpin pembangkang paling terkenal Rusia – berkarisma dan menggelak walaupun menjalani hukuman penjara 19 tahun – Navalny hampir tidak pernah muncul di televisyen negara, yang hanya membawa sedikit sekali maklumat tentang kematiannya.

Kremlin pasti akan mengambil pendekatan yang sama terhadap Navalnaya, secara berkesan memotong beliau daripada rakyat Rusia melalui sekatan maklumat yang disokong negara.

Para ahli politik di televisyen negara Rusia sudah cuba menjejaskan beliau, mencadangkan beliau memakai terlalu banyak bedak dan bahawa beliau sepatutnya menutup rambutnya untuk berkabung Navalny, selari dengan tradisi Ortodoks Rusia.

Pos sosial yang menghina Navalnaya dan hubungannya dengan suaminya juga muncul hampir serentak di akaun yang dikendalikan oleh media negara Rusia, serta akaun lain tanpa sebarang kaitan jelas dengan Kremlin yang lama mempromosikan propaganda Rusia, menurut Reset, yang merupakan pertubuhan bukan untung London yang mengkaji salah maklumat dan propaganda dalam talian.

Sejak pasukan Putin menyerang Ukraine, ruang untuk bantahan di Rusia semakin sempit. Pihak berkuasa Rusia telah mengetatkan sekatan ucapan dan menahan kritik, kadang-kadang orang biasa, kadang-kadang untuk dekad. Ratusan orang yang meletakkan bunga untuk mengenang Navalny ditahan, dan meyakinkan orang Rusia untuk berdiri bersama-sama terhadap Putin hampir mustahil.

Walaupun Navalnaya mendominasi tajuk berita sejak kematian suaminya, cabarannya akan menjadi “kekal relevan” apabila minat tidak dapat dielakkan merosot, kata Graeme Robertson, profesor sains politik di University of North Carolina at Chapel Hill dan penulis buku tentang Putin dan politik Rusia kontemporari.

Beliau boleh berbuat demikian, cadangan Robertson, dengan menyokong sukarelawan dan rangkaian politik Navalny di Rusia untuk mengekalkan mereka “bawah tanah tetapi hidup”, serta memilih sasaran fokus dalam jangka pendek.

Berjalan ke mesyuarat Majlis Hal Ehwal Luar Negara EU pada Isnin, Navalnaya tidak membazir masa dalam menunjukkan apa yang sasaran itu – dan kepimpinannya terhadap organisasi suaminya – mungkin kelihatan.

Duduk di sebelah ketua dasar luar EU, beliau menyeru pemimpin Barat untuk tidak mengiktiraf keputusan pilihan raya presiden Mac, mengenakan sanksi kepada lebih banyak orang dalam lingkaran Putin dan berbuat lebih untuk membantu orang Rusia yang melarikan diri ke luar negara.

Yayasan Anti-Rasuah Navalny menjana tajuk di media Barat dan Rusia bebas dengan siri video cemerlang yang mengubah siasatan rasuah yang sebaliknya membosankan menjadi blokbuster internet.

Tetapi organisasi itu gagal menarik sokongan meluas daripada penduduk Rusia atau menghasilkan perubahan politik, mahupun menetapkan strategi bagaimana ia akan memerintah.

Tsikhanouskaya, yang dipandang oleh beberapa negara sebagai pemimpin demokratik Belarus, berkata beliau memberi tumpuan kepada membina institusi demokratik dan mewakili rakyat Belarus di dalam Belarus.

Ini termasuk kabinet peralihan dan platform “di mana semua parti, semua kuasa diwakili,” katanya, secara jelas menggalakkan Navalnaya untuk berbuat demikian.

Navalnaya boleh menyatukan pembangkang Rusia, yang terkenal “dengan perselisihan dan pertengkaran,” cadang Ashurkov.

“Beliau mempunyai reputasi yang sangat tinggi,” katanya.

Tugas di hadapan beliau sukar, dan beliau akan menavigasikan mereka sambil berkabung kematian suaminya dan berjuang untuk kembalinya jenazahnya.

“Dengan membunuh Alexei, Putin membunuh setengah daripada saya, setengah hati saya dan setengah jiwa saya,” katanya. “Tetapi saya masih mempunyai setengah lagi, dan ia memberitahu saya bahawa saya tidak mempunyai hak untuk menyerah kalah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.