Tersangka utama dalam pembunuhan Presiden Haiti Jovenel Moïse 2021 ditangkap

Seorang bekas pegawai kehakiman yang dianggap salah seorang suspek utama dalam pembunuhan Presiden Haiti Jovenel Moïse pada 2021 telah ditangkap pada Khamis di ibu negara Haiti selepas melarikan diri selama lebih dua tahun, polis berkata.

Joseph Badio pernah bekerja untuk Kementerian Keadilan Haiti dan unit anti-rasuah kerajaan sehingga beliau dipecat kerana pelanggaran etika yang dakwaan beberapa minggu sebelum pembunuhan.

Badio ditangkap di kawasan Petion Vile di Port-au-Prince, jurucakap polis Kebangsaan Garry Desrosiers berkata.

Moïse ditembak 12 kali di rumah peribadinya pada 7 Julai 2021, menghantar Haiti ke dalam krisis politik.

Beberapa orang telah ditangkap selepas pembunuhan Moïse, termasuk 11 lelaki kini di bawah kawalan Amerika Syarikat. Peguam di AS telah mendakwa terdapat rancangan meluas di kalangan pesalah dalam dan luar negeri untuk mengupah tentera upahan untuk menyingkirkan Moïse dan mendapat manfaat daripada kontrak daripada pentadbiran pengganti.

Minggu lepas, bekas senator Haiti John Joel Joseph – salah seorang daripada 11 lelaki di bawah kawalan di AS – mengaku bersalah terhadap tuduhan berkaitan pembunuhan. Hakim persekutuan menetapkan hukuman pada 19 Disember.

Bekas senator itu diekstradisi dari Jamaica ke AS pada Jun dituduh bersekongkol untuk membunuh atau menculik di luar Amerika Syarikat dan memberikan sokongan bahan yang menyebabkan kematian.

Dua orang lagi juga mengaku bersalah. Ahli perniagaan Chile-Haiti Rodolphe Jaar dihukum pada Jun ke penjara seumur hidup. Penetapan hukuman untuk bekas askar Colombia German Alejandro Rivera Garcia pada 27 Oktober.

Di kalangan orang yang ditangkap selepas pembunuhan ialah 18 bekas askar Colombia yang berada di bawah kawalan di Haiti.

Sejak pembunuhan, negara Caribbean itu juga mengalami peningkatan keganasan kumpulan yang membawa Perdana Menteri meminta penempatan pasukan bersenjata. Majlis Keselamatan PBB akhirnya mengundi awal Oktober untuk menghantar pasukan berbilang negara diketuai Kenya untuk membantu melawan kumpulan.

Kenya belum menetapkan tarikh untuk penempatan.