Tersangka didakwa atas kes penderaan, pembunuhan komedi Hmong Amerika di Colombia

(SeaPRwire) –   Tiga orang telah dipenjara kerana menculik dan membunuh seorang pelawak dan aktivis Amerika Hmong yang ditemui mati berhampiran Medellín selepas pergi untuk bertemu seorang wanita yang dikatakan ditemuinya di media sosial, pegawai Colombia mengumumkan Khamis.

Pejabat Peguam Negara menyatakan dalam kenyataan bahawa dua lelaki dan seorang wanita dituduh penculikan berat untuk pemerasan dan pembunuhan berat dalam kematian bulan lepas Tou Ger Xiong, 50. Pesalah menafikan tuduhan dalam perbicaraan, kenyataan itu berkata.

Seorang lelaki yang mempersembahkan dirinya kepada Pejabat Peguam Awam mengakui telah menyertai jenayah juga dituduh dalam kes itu dan dipindahkan ke pusat tahanan khas untuk kanak-kanak, ia menambah.

Kedutaan Amerika Syarikat di Bogota memberi amaran minggu lepas tentang Colombian untuk menjerat mangsa dan kemudian menyerang dan merompak mereka. Kedutaan itu berkata ia mengetahui lapan kematian mencurigakan warganegara Amerika Syarikat di Medellín dalam dua bulan terakhir 2023, beberapa melibatkan penggunaan aplikasi temu janji dalam talian.

Menurut Yayasan Bush, Xiong adalah seorang pelawak Amerika Hmong yang berkongsi kisah peribadinya untuk menentang diskriminasi perkauman.

Xiong tiba di Medellín pada 29 Nov sebagai pelancong dan 12 hari kemudian mayatnya dijumpai dengan tanda-tanda keganasan di kawasan Robledo, barat laut Medellín.

Laporan oleh institut sains forensik Colombia, dikutip oleh Pejabat Peguam Negara, menyimpulkan bahawa beliau meninggal dunia akibat kecederaan yang disebabkan oleh objek tumpul.

Dalam rekonstruksinya tentang peristiwa, Pejabat Peguam Negara berkata Xiong dipegang secara terhad di sebuah apartmen di Robledo pada malam 10 Disember. Semasa ditahan, beliau diikat, disiksa, dipukul dan dicuri kad kreditnya, telefon bimbit, wang tunai dan jam tangannya, ia berkata.

Pengarah bahagian Pejabat Peguam Negara di Medellín, Yiri Milena Amado Sánchez, berkata penculik itu menuntut beribu-ribu dolar daripada keluarga Xiong dan salah seorang kawannya di Amerika Syarikat, yang memindahkan $3,140 ke akaun seorang wanita.

Walaupun pembayaran segera, Xiong dibawa ke kawasan berhutan, di mana beliau dipukul dan kemudian dibuang dari tebing kira-kira 80 meter (260 kaki) tinggi, para pendakwa berkata. Mayatnya dijumpai 11 Disember.

Akaun PayPal itu milik Sharit Gisela Mejía Martínez, dan beliau cuba melarikan diri melalui tingkap apartmennya apabila penyiasat tiba untuk soal siasatnya, seorang pendakwa memberitahu perbicaraan.

Berikutan pembunuhan itu, keluarga aktivis itu berkata dalam kenyataan bahawa “kesakitan atas kehilangannya tidak terperi.”

Xiong dilahirkan di Laos pada 1973. Keluarganya berhijrah selepas pengambilalihan komunis pada 1975 kerana bapanya pernah berkhidmat dalam pasukan tentera Hmong disokong Amerika Syarikat, menurut profil 2020 beliau dalam St. Paul Pioneer Press. Mereka menghabiskan empat tahun di kem pelarian di Thailand sebelum menetap semula di St. Paul, Minnesota, yang merupakan bandar terbesar komuniti Hmong di mana-mana bandar di AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.