Tersangka dalam kes kultus kelaparan Kenya akan dirawat di hospital selepas mogok lapar

(SeaPRwire) –   Seorang hakim akhir mata Kenya mengarahkan suspek utama dalam kes kultus kelaparan dan 94 pengikutnya untuk menerima rawatan kecemasan selepas sesetengah suspek perlu dibawa ke mahkamah dalam keadaan terlalu lemah dan lemah untuk “bahkan membuka mata” selepas apa yang dipercayai mogok lapar.

Di mahkamah undang-undang di bandar pantai Mombasa, Ketua Hakim Alex Ithuku mengarahkan Paul Mackenzie, isterinya Rhoda Maweu dan orang lain yang dituduh 238 pertuduhan membunuh untuk dibawa ke hospital untuk pemeriksaan doktor segera.

Suspek yang kelihatan kurus kerana kelaparan menafikan semua pertuduhan, yang dibaca selama empat jam setengah.

Pemimpin kultus akhir zaman Paul Mackenzie dan sesetengah pengikutnya dituduh menyebabkan kematian 429 ahli Gereja Good News International, kebanyakan yang dipercayai telah menyeksa diri dengan lapar dalam kepercayaan bahawa dengan berbuat demikian mereka akan bertemu Jesus Kristus sebelum dunia berakhir.

Ini berlaku antara Januari 2021 dan September 2023 di kawasan Shakahola di Daerah Malindi dalam , mengikut pendakwaan.

Ithuku, yang melawat suspek di sel-sel bawah tanah mahkamah, kemudian berkata bahawa beliau menyedari sesetengah suspek hampir tidak mampu berdiri atau membuka mata, jadi beliau mengarahkan mereka menerima rawatan segera.

Awal bulan ini, Mackenzie dan 94 pengikutnya dituduh , daripada yang hanya 11 telah dikenal pasti, mengikut kertas pertuduhan pendakwaan.

Mayat ditemui dalam puluhan kubur cetek di ladang seluas 800 ekar di kawasan terpencil dikenali sebagai Hutan Shakahola di daerah pantai Kilifi. Kubur ditemui selepas polis menyelamatkan 15 ahli gereja yang lemah yang memberitahu penyiasat bahawa Mackenzie didakwa mengarahkan mereka berpuasa sehingga mati sebelum dunia berakhir. Empat daripada 15 meninggal dunia selepas dibawa ke hospital.

Autopsi ke atas sesetengah mayat yang dijumpai di kubur menunjukkan mereka mati akibat kelaparan, penyekatan atau kematian tidak sengaja.

Pakar patologi kerajaan utama Kenya Dr. Johansen Oduor minggu lepas menyatakan kerajaan akan menyambung pencarian dan pemulihan lagi mayat dari Hutan Shakahola bermula Mac.

Aktiviti itu dihentikan supaya autopsi dan analisis DNA boleh dilakukan ke atas 429 mayat yang sudah ditemui, kata Oduor.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.