‘Terapi kejutan’ calon libertarian Javier Milei, yang bertanding sebagai luar, menang pilihan raya presiden Argentina

(SeaPRwire) –   Rakyat Argentina telah memilih Javier Milei sebagai presiden mereka yang akan datang, seorang calon bebas yang menggambarkan dirinya sebagai anarko-kapitalis yang retorikanya telah dibandingkan dengan mantan presiden AS Donald Trump.

Keputusan awal menunjukkan Milei memperoleh 55.8% dan Massa 44.2%, dengan 95% undian telah dihitung. Jika margin ini dipertahankan, ia akan lebih luas daripada ramalan semua poling dan yang terbesar sejak Argentina beralih ke demokrasi pada tahun 1983.

Dalam kempen, Milei, dengan rambut liarnya dan retorik yang menimbulkan kontroversi, menjanjikan terapi kejutan ekonomi dan mengurangkan saiz negara. Dia juga menunjukkan akan memindahkan kedutaan besar Argentina dari Israel – meniru langkah serupa oleh pentadbiran Trump.

Kemenangan Milei datang ketika terdapat gelombang ketidakpuasan dan kemiskinan yang meningkat di seluruh negara. Lawannya, Menteri Ekonomi Sergio Massa dari parti Peronist, mengakui kekalahan dan mengucapkan tahniah kepada Milei.

Argentina telah berhadapan dengan inflasi yang menghancurkan – melebihi 140% – dan kemiskinan telah memburuk ketika Massa berkempen dengan memberi amaran bahawa rancangan Milei untuk memansuhkan kementerian utama dan sebaliknya mengehadkan negara dengan ketara akan mengancam perkhidmatan awam, termasuk kesihatan dan pendidikan, serta program kebajikan yang banyak bergantung padanya. Massa juga menarik perhatian kepada retorik lawannya yang sering agresif dan terbuka mempersoalkan kecerdasannya.

Milei menuduh Massa dan sekutunya melancarkan “kempen ketakutan” dan beliau menarik balik sesetengah cadangan paling kontroversi, seperti melonggarkan kawalan senjata. Dalam iklan kempen terakhirnya, Milei memandang ke kamera dan meyakinkan pengundi bahawa beliau tidak berencana untuk memprivatisasi pendidikan atau kesihatan.

Retorik Milei beresonansi dengan ramai rakyat Argentina yang marah dengan perjuangan mereka untuk menguruskan keperluan harian. Pilihan raya ini memaksa banyak orang untuk memutuskan antara dua calon yang mana yang dianggap lebih baik.

Menggambarkan perpecahan yang ditimbulkan oleh kempen ini, Milei menerima baik decihan mahupun tepukan pada malam Jumaat di Teater Colón yang terkenal di Buenos Aires.

“Kami memulakan bab baru di Argentina,” kata Massa kepada wartawan Ahad selepas mengundi. “Bab ini memerlukan bukan sahaja niat baik, kecerdasan dan kemampuan tetapi terutamanya, dialog dan persetujuan yang diperlukan bagi tanah air kita melalui jalan yang lebih mulia pada masa hadapan.”

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )