Tentera Rusia yang melarikan diri dengan helikopter tentera ditemui ditembak mati di Sepanyol

(SeaPRwire) –   pihak berkuasa Sepanyol percaya mayat yang baru ditemui itu adalah seorang askar Rusia yang sebelum ini melarikan diri ke Ukraine.

Pihak berkuasa Sepanyol sedang mengenal pasti mangsa, yang dijumpai pada 15 Februari dengan beberapa lubang tembakan di bandar La Cala, sebagai Maksim Kuzminov, pembangkang Rusia.

Tahun lalu, Kuzminov meninggalkan jawatannya dan terbang helikopter tentera merentasi garisan hadapan ke wilayah Ukraine. Helikopter itu telah dimuatkan dengan bahagian untuk pesawat pejuang Sukhoi.

Jurucakap tentera Ukraine Andrii Yusov mengesahkan kematian Kuzminov kepada media tempatan.

ketua Sergei Naryshkin juga mengesahkan laporan itu, memanggil Kuzminov sebagai “pengkhianat dan penjenayah.”

Naryshkin memberitahu agensi berita kerajaan Tass bahawa Kuzminov menjadi “mayat moral” selepas merancang “jenayah kotor dan mengerikan”nya.

Setiausaha Alexei Danilov dilaporkan memberitahu Kuzminov untuk kekal di Ukraine berikutan pembangkangannya, merujuk kepada risiko serangan oleh agensi Rusia jika dia meninggalkan negara itu.

Pegawai Polis Awam Sepanyol mendapati mayat itu dengan enam lubang tembakan dan dilanggar kenderaan.

Jasad Kuzminov juga ditanam dengan dokumen yang mengenal pastinya sebagai warganegara Ukraine berusia 33 tahun yang tidak berkaitan.

Selepas penyiasatan bermula, polis menjadi yakin bahawa dokumen itu palsu dan mula mengesyaki mangsa sebenarnya adalah Kuzminov.

Jurucakap Kremlin Dmitri Peskov berkata beliau tidak mempunyai butiran mengenai insiden itu dan tidak menerima maklumat dari saluran diplomatik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.