Tentera Rusia tarik diri dari sempadan Norway dalam penurunan sejak permulaan perang Ukraine: pegawai

Norway berkata tentera Rusia telah berundur dari sempadannya di Artik, mendakwa bilangan tentera Moscow kini adalah “20% atau kurang” berbanding permulaan perang Ukraine.

“Di sempadan kami, sempadan rantau kami mungkin ada 20% atau kurang tentera, kurang daripada sebelum 24 Feb. 2022,” kata Ketua Pertahanan Norway Jeneral Eirik Kristoffersen pada hari Sabtu.

Selepas mesyuarat ketua pertahanan negara-negara NATO yang diadakan di Oslo, Kristoffersen mendakwa dalam sidang akhbar bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin “tahu dengan sangat baik” bahawa perikatan itu bukan ancaman terhadap Rusia. “Sama ada Norway, atau Sweden, atau Finland, atau Poland mengancam Rusia,” katanya. “Jika dia percaya kami mengancam Rusia, dia tidak boleh memindahkan tentera-tenteranya ke Ukraine untuk berperang di sana.”

Norway, ahli NATO sejak 1949 berikutan berakhirnya Perang Dunia II, berkongsi sempadan dengan Rusia di Artik oleh Semenanjung Kola, di mana kebanyakan senjata nuklear Kremlin ditempatkan, serta Armada Utara, yang mengendalikan kapal selam nuklear Rusia, menurut Reuters.

Jika Rusia percaya NATO adalah ancaman, pengerusi Jawatankuasa Ketenteraan NATO, Laksamana Rob Bauer, menambah, Moscow akan bertindak balas “sama sekali berbeza” terhadap penyertaan Finland ke dalam perikatan pada bulan April. “Mereka telah bercakap tentangnya, tetapi mereka tidak secara fizikal,” katanya dalam sidang akhbar itu.

Finland dan Rusia berkongsi sempadan kira-kira 810 batu panjang.

“Sebab mengapa mereka menyerang Ukraine adalah demokrasi, kebebasan, kedaulatan undang-undang dan hakikat bahawa Ukraine semakin mahu dan bersedia dan menunjukkan mereka membuat keputusan mereka sendiri tentang masa depan mereka sendiri,” Bauer meneruskan. “Dan itu adalah bahaya jika demokrasi semakin mantap dan menjadi dalam pemikiran hati orang Ukraine, seperti yang kita lihat, itu adalah bahaya kepada rejim Putin.”

Hanya dalam masa beberapa minggu selepas serangan Rusia bahawa Norway memutuskan untuk beralih daripada menghantar bantuan bukan mematikan kepada senjata anti-kereta kebal dan sokongan lain kepada Ukraine, kata Kristoffersen.

“Rakyat Ukraine berjuang untuk tanah air mereka, untuk keamanan, kebebasan dan demokrasi mereka,” kata Kristoffersen. “Rakan-rakan Ukraine kami juga berjuang dalam pertempuran bagi pihak kami semua untuk dunia tertib berasaskan peraturan yang berfungsi, yang dicabar Rusia selama bertahun-tahun.”

Kristoffersen menyatakan lima negara Nordik telah bersatu untuk menjadi tuan rumah sekutu NATO untuk melatih dan berlatih, mencatat sebaik sahaja Sweden secara rasmi diterima masuk ke dalam perikatan, “ia akan mengubah secara mendasar cara kita memandang pertahanan dan halangan di sayap utara NATO.”

Jeneral Tentera Darat AS Mark Milley, pengerusi Ketua Turus Bersama, tiba di Norway untuk mesyuarat NATO yang bermula pada hari Sabtu memberi tumpuan kepada perang di Ukraine.

Milley memberi amaran kepada wartawan bahawa pertemuan baru-baru ini di Rusia antara pemimpin Korea Utara Kim Jong Un dan Putin mungkin akan membawa Korea Utara untuk menyediakan peluru artileri 152 mm zaman Soviet kepada Moscow. Pegawai tentera Amerika yang tertinggi dan ketua pertahanan lain dari negara-negara NATO bermesyuarat di kawasan ski Holmenkollen di tepi Oslo selama beberapa hari akan datang untuk membincangkan sokongan untuk Ukraine dan isu-isu pertahanan serantau lain.

Dari sana, Milley akan menghadiri mesyuarat bulanan Kumpulan Perhubungan Pertahanan Ukraine di Jerman pada hari Selasa. Kumpulan itu, yang diketuai oleh Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin, adalah forum antarabangsa utama untuk menggembling sokongan ketenteraan untuk Ukraine.

Mesyuarat NATO datang apabila tentera Ukraine membuat kemajuan perlahan, memecahkan barisan pertempuran Rusia dalam serangan balas yang tidak bergerak secepat atau sebaik yang diharapkan pada mulanya, menurut The Associated Press. Pemimpin Kyiv melobi pusingan senjata canggih baharu, termasuk peluru berpandu jarak lebih jauh.

Sementara itu, empat jet pejuang F-35 mendarat pada hari Khamis di pangkalan udara di Denmark dalam pemasangan pertama pesawat buatan AS yang dipesan oleh ahli NATO untuk menggantikan armada pesawat F-16 tua, yang sebahagiannya telah dijanjikan kepada Ukraine.

Bulan lalu, kedua-dua negara berkata mereka akan menyumbangkan pesawat F-16 kepada Ukraine, dengan Denmark berjanji 19 dan Belanda bilangan yang tidak ditentukan. Denmark berkata ia akan perlu menerima F-35 baharu terlebih dahulu, dan Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen berkata pada bulan Ogos bahawa dia berharap enam F-16 pertama boleh diserahkan kepada Ukraine sekitar Tahun Baharu.

Ahli NATO Norway juga menunjukkan hasratnya untuk menyumbangkan F-16 kepada Ukraine.