Tentera Laut dan Pengawal Pantai Amerika Syarikat menyelamatkan 3 nelayan dari pulau terbiar selepas menulis ‘TOLONG’ dengan daun-daun kelapa

(SeaPRwire) –   Tiga lelaki yang hilang selepas meninggalkan , untuk pergi menangkap ikan telah diselamatkan oleh Pengawal Pantai Amerika Syarikat pada Selasa, selepas pesawat Tentera Laut Amerika Syarikat melihat permintaan mereka untuk “bantuan”, yang ditulis di pasir menggunakan daun kelapa.

mengatakan dalam kenyataan media bahawa ketiga-tiga lelaki, semuanya dalam 40-an, meninggalkan Polowat Atoll pada 30 Mac untuk pergi menangkap ikan berhampiran Pikelot Atoll, sebuah pulau terbiar seluas 31 ekar kira-kira 100 batu dari mana mereka meninggalkan dalam bot kayu 20 kaki dengan enjin luar.

Ketiga-tiga lelaki, yang tidak dikenal pasti, dilaporkan berpengalaman dalam mengemudi perairan, walaupun apabila mereka hilang, ahli keluarga menjadi bimbang.

Pusat Koordinasi Pencarian dan Penyelamatan Gabungan (JRSC) Guam memulakan koordinasi operasi pencarian dan penyelamat selepas tiga orang itu dilaporkan hilang.

Usaha itu menimbulkan beberapa cabaran kerana ketersediaan kapal terbang dan keadaan cuaca, Pengawal Pantai berkata, tetapi akhirnya kapal terbang P-8 Tentera Laut menyertai pencarian dari Pangkalan Tentera Udara Kadena di Jepun. Juga menyertai pencarian ialah Pengawal Pantai AS Cutter Oliver Henry.

Kawasan pencarian meliputi lebih 78,000 batu nautika persegi.

Pada 7 April, kapal terbang Poseidon P-8 berjaya mengesan pelaut di Atoll Pikelot dan dapat mengesahkan keadaan mereka.

“Dalam ujian hebat kehendak untuk dijumpai, pelaut menulis ‘BANTUAN’ di pantai menggunakan daun kelapa, faktor penting dalam penemuan mereka. Tindakan kecerdikan ini sangat penting dalam memandu usaha penyelamatan terus ke lokasi mereka,” kata Lt. Chelsea Garcia. “Operasi berjaya ini menggarisbawahi koordinasi berkesan dan kerjasama antara Pengawal Pantai AS, Tentera Laut AS, dan rakan serantau.”

Crew kapal terbang menghantar pakej kelangsungan hidup kepada nelayan, manakala Oliver Henry diarah semula ke atoll untuk menyelamatkan lelaki itu.

Aset Pengawal Pantai lain, kapal terbang Hercules HC-130J berpangkalan di Stesen Udara Barbers Point di Hawaii, terbang ke atoll dan mengesan nelayan itu, menjatuhkan radio untuk menubuhkan komunikasi, Pengawal Pantai berkata.

Selepas menubuhkan komunikasi, lelaki itu mengatakan mereka dalam keadaan sihat, mempunyai akses ke makanan dan air, dan mengembalikan bot yang mengalami kerosakan.

Ketua Pegawai Waran Sara Muir dari Pasukan Pengawal Pantai Mikronesia, Sektor Guam memberitahu Bintang dan Jalur bahawa lelaki itu sedikit dehidrasi, walaupun mereka dapat terselamat dengan air dari sumur di pulau itu. Beliau juga berkata lelaki itu makan daging kelapa sehingga menerima pakej kelangsungan hidup.

Setelah Oliver Henry tiba, mereka dapat mengangkut lelaki itu dari Atoll Pikelot pada Selasa dan membawa mereka kembali ke Polowat Atoll.

tidak segera menanggapi permintaan komen Digital mengenai perkara ini.

“Sama ada kami berada di luar melindungi sumber berharga atau menyelamatkan nyawa, kami bukan hanya pelawat – kami adalah ahli masyarakat maritim yang menghubungkan semua pulau ini,” kata Lt. Ray Cerrato, pegawai memerintah cutter Oliver Henry. “Operasi terkini berhampiran Atoll Pikelot menekankan jenis perbezaan yang boleh kami lakukan. Ia bukan hanya tentang melaksanakan tugas; ia tentang sambungan manusia sebenar yang kami jalin dan nyawa yang kami sentuh.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.