Tentera Laut AS memindahkan kapal perang, pesawat lebih dekat dengan Israel di tengah perang Hamas

Tentera Laut AS memindahkan kapal perang dan pesawat lebih dekat ke Israel selepas serangan tanpa preseden ke atas negara itu daripada pengganas Hamas, kata seorang pegawai tentera AS kepada ..

Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin memberitahu dalam satu kenyataan bahawa beliau mengarahkan pergerakan Kumpulan Serangan Kapal Induk USS Gerald R. Ford ke Mediterranean Timur berikutan perbincangan terperinci dengan Presiden Biden mengenai serangan Hamas ke atas Israel yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 600 orang Israel.

Kapal-kapal perang itu termasuk kapal pengangkut pesawat Tentera Laut AS USS Gerald R. Ford (CVN-78), kruiser peluru berpandu kelas Ticonderoga USS Normandy (CG 60), serta pemusnah peluru berpandu kelas Arleigh-Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64), dan USS Roosevelt (DDG 80).

“Di samping itu, kerajaan Amerika Syarikat akan dengan cepat menyediakan Pasukan Pertahanan Israel dengan peralatan dan sumber tambahan, termasuk amunisi,” kata Austin. “Bantuan keselamatan pertama akan mula bergerak hari ini dan tiba dalam beberapa hari akan datang.”

Lloyd berkata AS mengekalkan pasukan yang bersedia di seluruh dunia untuk memperkukuh lagi postur pencegahan ini jika diperlukan.

“Memperkukuhkan postur pasukan gabungan kami, di samping sokongan material yang akan kami berikan dengan cepat kepada Israel, menekankan sokongan besi karat Amerika Syarikat untuk Pasukan Pertahanan Israel dan rakyat Israel,” kata kenyataan itu. “Pasukan dan saya akan terus berhubung rapat dengan rakan-rakan Israel kami untuk memastikan mereka mempunyai apa yang mereka perlukan untuk melindungi warganegara mereka dan mempertahankan diri daripada serangan pengganas keji ini.”

Presiden Biden secara agresif menegaskan hak Israel untuk mempertahankan diri selepas serangan mengejut pada hari Sabtu, yang setakat ini telah mengorbankan sekurang-kurangnya 600 orang Israel dan mencederakan sekurang-kurangnya 2,000 orang lagi.

Pentagon tidak menjelaskan sama ada ia akan menggunakan kekuatan tentera untuk membantu Israel dalam konflik itu. Israel secara rasmi mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada hari Ahad, pengisytiharan perang pertamanya sejak 1973.

‘ Liz Friden menyumbang kepada laporan ini.