Tentera Jerman melabur jutaan dalam ‘persekitaran’ AI senjata ujian yang boleh ubah pertempuran selama-lamanya

Jerman telah melabur dengan banyak ke dalam apa yang pegawai katakan akan membantu mereka mencari masa depan pertempuran melalui kawasan latihan maya kecerdasan buatan (AI) yang sesetengah telah gelar sebagai “metaverse” tentera.

“Kami bersaing dengan yang besar dalam industri,” ketua projek GhostPlay Gary Schaal, seorang profesor di Universiti Helmut Schmidt di Hamburg, menulis dalam siaran akhbar. “[Unique Selling Point] kami: ketangkasan dan keupayaan untuk cepat menunjukkan hasil.”

Pembangun 21strategies mengumpul campuran permulaan dan akademik pertahanan untuk mewujudkan medan perang maya GhostPlay, yang membolehkan pembangun menguji pelbagai senjata dan sistem dalam persekitaran tanpa risiko.

Kementerian Pertahanan Jerman membiayai projek sebagai sebahagian daripada pakej perbelanjaan COVID-19 bernilai 500 juta euro ($540 juta) yang bertujuan untuk membantu menghidupkan semula sektor pertahanan teknologi tinggi negara itu, lapor Defense News.

Laman web GhostPlay menerangkan platform itu sebagai “persekitaran simulasi membuat keputusan berasaskan AI pada kelajuan mesin”.

“Kursus tindakan unggul baru boleh dibangunkan dengan mensimulasikan senario pertempuran tentera yang kompleks,” tulis syarikat itu.

“Hasilnya, fleksibiliti dan keunggulan boleh dicapai pada peringkat strategik, taktikal dan operasi.”

Simulasi boleh mewujudkan keadaan “tidak dapat diramalkan” untuk meningkatkan kemenyeluruhan ujian dan kedalaman persediaan untuk perancangan tentera, kata pembangun.

Salah satu aspek utama yang membezakan program ini terletak pada penggunaan algoritma “gelombang ketiga”, di mana CEO 21strategies Yvonne Hofstetter berkata ia mewujudkan pembuatan keputusan yang lebih “manusiawi” daripada unit simulasi.

Beliau menjelaskan bahawa algoritma gelombang kedua hanya mengoptimumkan atau mempercepatkan pembuatan keputusan, tetapi gelombang ketiga akan membantu mewujudkan situasi baru dan menentukan tindakan baru.

Platform ini juga berusaha untuk mencipta semula persekitaran “sehingga daun terakhir,” menurut Hofstetter, yang GhostPlay capai dengan menggabungkan foto satelit dan pangkalan data tempatan tentang segala-galanya daripada perumahan hingga tumbuh-tumbuhan.

“Ada cukup maklumat… agak menakutkan, sebenarnya,” kata Hofstetter.

Latihan paling menjanjikan yang baru-baru ini diterokai platform adalah bagaimana terbaik mengoptimumkan taktik gerombolan, terutamanya munisi mengambang. Pejabat Pembangunan Tentera Darat telah bekerjasama dengan platform ini semata-mata kerana keupayaannya untuk mencipta semula persekitaran terperinci di mana munisi akan digunakan.

Menurut siaran akhbar daripada Hensoldt, sebuah syarikat multinasional yang menyediakan pembiayaan kepada platform GhostPlay, “Untuk membolehkan sistem pertahanan yang sangat kompleks secara optimum, kita perlu menguasai kecerdasan buatan dalam julat penuhnya… untuk tujuan ini, kami membangunkan banyak kompetensi AI secara dalaman dan melengkapkannya dengan sangat sasaran.”