Tentera Israel menyambut perkahwinan beberapa hari selepas dia cedera dan adiknya hilang dalam tindakan

Seorang askar Israel merayakan perkahwinannya pada Selasa, sedikit lebih daripada seminggu selepas dia cedera bertempur menentang pengganas Hamas dan adiknya yang lebih muda diisytiharkan hilang dalam tindakan.

Dalam kesedihan dan ketidakpastian, Yonatan dan Galya Tzvi, kedua-duanya berusia 24 tahun, mengikat simpul dalam upacara yang telah dirancang berbulan-bulan sebelum pengganas Hamas menyerbu ke Israel pada 7 Oktober dan membunuh lebih daripada 1,400 orang.

“Ia pastinya perkahwinan yang pahit manis dan ada air mata,” bapa pengantin lelaki, Rabbi Doron Perez, memberitahu Digital. “Tetapi bagaimanapun kami dapat merayakannya, dan ia juga sangat gembira.”

Apabila berlakunya pertempuran, Yonatan, seorang askar dalam briged payung terjun, dihantar ke Sderot kemudian ke pangkalan tentera di Nahal Oz, kurang daripada dua batu dari sempadan dengan Gaza.

Pengganas Hamas telah memecah masuk pagar keselamatan dan menguasai pangkalan tentera.

Adik Yonatan berusia 22 tahun, Daniel, seorang komander kereta kebal, kebetulan berada di situ apabila berlakunya pertempuran.

“Apabila [Yonatan] masuk ke pangkalan, beberapa buah kereta kebal hilang. Dia tahu di mana kereta kebal Daniel diparkir, dan ia tidak ada di situ,” kata Doron.

Selama lebih daripada 90 minit, Yonatan terlibat dalam pertempuran senjata api yang amat teruk. Salah seorang kawannya tertembak di perut, yang lain di belakang.

Yonatan terkena di kaki, tetapi, dalam apa yang bapanya gambarkan sebagai “keajaiban luar biasa”, peluru itu melepasi arteri dan tulang. Dia dijangka pulih sepenuhnya, kata bapanya.

Beberapa hari kemudian, keluarga mengetahui pasukan pertahanan Israel (IDF) telah mengesan kereta kebal Daniel, dan ia telah terkena roket peledak berpandu semasa pertempuran.

Mayat askar ditemui di dalam kereta kebal, tetapi Daniel dan dua anggota krew yang lain kelihatan hilang.

“Kami tidak tahu di mana dia berada, dan ada kemungkinan besar dia diambil sebagai tebusan,” kata Doron. “Ini adalah situasi mimpi ngeri.”

Untuk sementara, tentera telah menetapkan Daniel hilang dalam tindakan. Berita itu datang pada hari Khamis, dan keluarga pengantin lelaki dan perempuan terpaksa memutuskan sama ada untuk meneruskan perkahwinan itu.

“Agama Yahudi adalah agama yang mengagungkan kehidupan,” kata Doron. “Walaupun di hadapan cabaran yang tidak terbayangkan, kita perlu berusaha dan beriman bahawa Tuhan akan menang dan segala sesuatu yang berlaku adalah untuk yang terbaik dan sebahagian daripada rancangan yang lebih luas.”

Pasangan itu memilih untuk kahwin tetapi menukar lokasi dari dewan acara di Ashkelon, yang telah dibom oleh roket dari Gaza sejak perang bermula, ke Yad Binyamin, di mana keluarga Perez tinggal.

Mereka juga memotong senarai tetamu daripada 500 kepada kira-kira 150. Perkahwinan itu diadakan di sebuah sekolah kerana ia mempunyai dua buah perlindungan udara yang besar.

“Wanita-wanita dalam komuniti kami melakukan segala-galanya,” kata Doron, yang merupakan pengerusi eksekutif Mizrachi World Movement, sebuah pertubuhan amal yang mempromosikan Zionisme agama.

“Kami mendapat makanan tiga hidangan yang lazat, dan ia cantik, dan tarian itu hebat.”

Ramai daripada tetamu adalah askar dalam pakaian seragam, tetapi ketiadaan Daniel menghentam perayaan itu.

“Kesedihan sentiasa ada di sana,” kata Doron. “Tetapi kami berjaya berpindah dari kesedihan ke perayaan. Anda boleh mengalami kegembiraan di tengah-tengah kesakitan.”

Doron berkata dia masih tidak dapat percaya Hamas berjaya memasuki negara itu dan menyebabkan begitu banyak kemusnahan.

Israel mempunyai konsep bahawa kecanggihan tentera dan teknologi pertahanannya boleh melindunginya, tambahnya.

“Saya tidak fikir ada seorang pun yang tidak terkejut sampai ke tulang sum-sum,” katanya. “Konsep sempadan Gaza yang sempurna, tidak dapat ditembusi runtuh.”

Pengganas Hamas mengambil lebih daripada 210 tebusan dalam serangan kejam itu.

Israel telah membalas dengan serangan udara membalas yang telah meratakan seluruh blok dan membunuh 4,385 orang setakat Sabtu, mengikut kementerian kesihatan Gaza yang dikawal oleh Hamas.

Julia Bonavita dan Emily Robertson menyumbang kepada laporan ini.