Tentera Israel menghapuskan ‘pengutip dana utama Hamas’ yang terlibat dalam menyalurkan puluhan juta dolar kepada organisasi itu

(SeaPRwire) –   mengumumkan pada Selasa bahawa ia telah menghapuskan Subhi Ferwana, seorang “pengutip dana Hamas yang terlibat dalam memindahkan puluhan juta dolar kepada sayap tentera organisasi pengganas Hamas.”

Tentera Pertahanan Israel (IDF) berkata Ferwana “dieliminasi oleh pejuang udara Tentera Udara Israel” semasa operasi sasaran di tengah-tengah Rafah di Jalur Gaza. Jet itu menjalankan serangan menggunakan maklumat dari IDF dan agensi perisikan Shin Bet Israel, tambahnya.

“Ferwana adalah pengutip dana terkemuka yang, bersama dengan adiknya, terlibat dalam pemindahan puluhan juta dolar kepada dan sayap tentera melalui syarikat pertukaran wang mereka, ‘Hamsat’, selama beberapa tahun kebelakangan ini,” kata kenyataan IDF.

“Ferwana memindahkan dana kepada sayap tentera Hamas semasa perang dan mengetahui bahawa dana-dana ini akan menjadi penting untuk mengekalkan keupayaan sayap tentera berjuang,” tambahnya. “Dana-dana itu digunakan – antara lain – untuk intensifikasi pasukan tentera, pembayaran gaji pengganas semasa perang, dan untuk membiayai aktiviti perang Hamas.”

IDF juga berkata “Hamas menggunakan pengutip dana supaya dapat menerima dana-dana yang dipindahkan kepada organisasi pengganas dan pelbagai sumber derma luar negara” dan tanpa mereka, “keupayaan mereka seterusnya berkurangan.”

Di tempat lain di Gaza pada Selasa, IDF melepaskan video kelihatan menunjukkan askar-askarnya mendapati peranti letupan dalam klinik perubatan di Shuja’iyya.

“Tentera Laut Israel terus menyerang sasaran pengganas di seluruh Gaza termasuk kompleks di mana operatif pengganas dan kapal-kapal yang digunakan oleh Hamas untuk aktiviti tentera mereka berada,” tulis IDF dalam satu pos di X.

Lebih jauh ke utara sepanjang sempadan Israel dengan Lubnan, “satu pelancaran dikenal pasti dari Lubnan ke arah Metula yang jatuh di kawasan terbuka,” menurut tentera Israel.

’ Landon Mion menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.