Tentera Israel kata ia ‘berperang’ dengan Hamas ketika IDF membalas sasaran keganasan

Pasukan tentera Israel telah membuka peperangan di hampir dua dozen lokasi sepanjang sempadan Gaza selepas pengganas Hamas melancarkan ribuan roket ke Israel pada pagi Sabtu.

“Tiada komuniti di Selatan Israel di mana kami tidak mempunyai pasukan, di semua bandar,” kata Juru Bicara Angkatan Pertahanan Israel (IDF) Daniel Hagari dalam satu kenyataan Sabtu malam. “Terdapat komuniti yang telah dibersihkan daripada pengganas, tetapi kami mahu menyelesaikan imbasan tambahan kawasan sebelum mengisytiharkan demikian.”

Pengganas Hamas disokong Iran telah menyerbu kawasan selatan Israel apabila barisan roket dilancarkan dari Jalur Gaza melanda kawasan itu pada hari Sabtu, membunuh sekurang-kurangnya 100 orang Israel dan mencederakan sekurang-kurangnya 985 orang lagi.

Seorang komander tentera kanan Hamas, Mohammad Deif, mengumumkan permulaan operasi di mana beliau menyeru rakyat Palestin di mana-mana untuk menyerang orang Israel, dengan mengatakan dalam siaran media Hamas bahawa kumpulan itu melancarkan ribuan roket dan menamakan serangan itu “hari pertempuran terbesar untuk mengakhiri pendudukan terakhir di bumi”.

Laporan mengenai bilangan roket telah berkisar antara 2,100 hingga 5,000 – yang pertama dilaporkan oleh IDF dan yang kedua diklaim oleh Deif dalam pengumuman awalnya.

IDF mendakwa telah menghalang banyak roket dengan sistem pertahanan peluru berpandu Iron Dome negara yang kukuh. Serangan balas ke atas sasaran Hamas telah mengakibatkan sekurang-kurangnya 198 orang Palestin terbunuh, menurut pegawai kesihatan Gaza.

Dalam mesej video awal pagi Sabtu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata, “Warganegara Israel, kita berperang – bukan dalam operasi, bukan dalam pusingan – berperang.” Pejabat Netanyahu berkata beliau akan bertemu pegawai keselamatan tertinggi dalam beberapa jam akan datang untuk menangani operasi itu.

Berikutan komen Netanyahu, IDF mengumumkan permulaan “Operasi Pedang Besi,” yang merupakan nama untuk “operasi berskala besar untuk mempertahankan warga awam Israel terhadap serangan gabungan yang dilancarkan terhadap Israel oleh Hamas pagi ini.

Hagari berkata bahawa IDF telah memerangi militan Hamas di 22 lokasi, dengan “situasi tebusan” di bandar-bandar Ofakim dan Beeri. IDF telah mengerahkan pasukan khas ke bandar-bandar tersebut, di mana “pertempuran tembakan langsung” telah meletus.

“Puluhan pengganas telah menyusup masuk ke banyak lokasi,” jelas Hagari. “Terdapat juga penyusupan laut yang membawa pengganas ke Zikim, terdapat juga sejumlah besar pelanggaran pagar keselamatan.”

IDF berkata ia bertujuan untuk membunuh semua ejen Hamas yang menyerang Israel hari ini, dan Hagari mendesak penduduk Israel untuk berlindung sehingga ancaman telah dibersihkan. Kakitangan Kedutaan AS di Israel juga berlindung.

Israel juga telah memobilisasikan pasukan simpanannya dengan empat divisyen yang segera menuju Gaza bersama-sama dengan kereta kebal dan artileri lain untuk menangani serangan mortar dan potensi serangan roket baru.

“Di mana sahaja terdapat pengganas Hamas mereka akan ditemui dan dimusnahkan, mereka tidak mempunyai kekebalan,” kata Hagari. “Kami juga menyerang sasaran berprofil tinggi.”

Beliau juga berjanji bahawa IDF dan kerajaan Israel akan menjalankan kajian semula yang “tajam dan menyeluruh” tentang bagaimana serangan ini berlaku selepas pasukan mencapai “keselamatan penuh di Jalur Gaza.”

Rumah Putih berkata bahawa ia “mengutuk tanpa syarat” serangan Hamas di Israel, menekankan bahawa “tidak pernah ada justifikasi untuk keganasan,” menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson.

Ahli-ahli Republikan di Dewan Perwakilan dan Senat mengecam keras pentadbiran Biden kerana mencairkan semula $6 bilion aset Iran hanya beberapa minggu sebelum serangan berlaku. Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei hanya beberapa hari sebelum serangan memberi amaran kepada Israel bahawa “rejim penzalim itu akan berakhir.”

Komander tentera Iran dan penasihat khas Yahya Rahim Safavi memuji serangan itu, menyokong “pembebasan Palestin,” menurut laporan.

“Kami mengucapkan tahniah kepada pejuang Palestin,” katanya memetik Yahya Rahim Safavi. “Kami akan berdiri bersama pejuang Palestin sehingga pembebasan Palestin dan Baitulmuqaddis.”

Lior Haiat, jurucakap Menteri Luar Negeri Israel Eli Cohen, memberitahu Digital pada hari Sabtu, “Organisasi pengganas itu [Hamas dan Jihad Islam Palestin] bekerja sebagai proksi rejim Ayatollah” di Republik Islam itu.

Haiat menambah: “Iran cuba bertahun-tahun, terutama dalam beberapa bulan kebelakangan ini, mempunyai organisasi pengganas, kedua-dua Jihad Islam yang sepenuhnya disokong dan dibiayai oleh Iran, dan organisasi pengganas Hamas yang juga dibiayai tetapi tidak sepenuhnya oleh Iran. Mereka memanggil mereka untuk menyerang Israel dan orang Israel.”

Beliau menekankan bahawa Iran “tanpa keraguan… di belakang tabir” perang ini terhadap Israel.

Digital’s Yonat Friling, Chris Pandolfo, Benjamin Weinthal, Timothy H.J. Nerozzi dan Adam Shaw menyumbang kepada laporan ini.